Geen verbod op zelfstandige afdelingen motorclub Bandidos

Afbeelding: EPA

De lokale afdelingen van motorclub Bandidos, waaronder die in Sittard, mogen niet verboden worden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De overkoepelende Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland blijft wel verboden.

Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde in 2018 dat de Nederlandse tak verboden wordt, onder meer omdat de club geweld zou verheerlijken. Omdat het Openbaar Ministerie niet had gevraagd om een verbod van zelfstandige afdelingen, had het hof daar geen oordeel over gegeven. Het OM ging daarop in cassatie, maar de Hoge Raad haalt nu een streep door dat verzoek.

Lees ook: Ondanks verboden juist méér leden criminele motorbendes

Bandidos Motorcycle Club vestigde zich in 2014 in Nederland en heeft zogeheten chapters in verschillende steden zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht. De motorclub zou enkele tientallen leden hebben.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen