Jos Brech opnieuw voor de rechter; inhoudelijke behandeling later

Jos Brech (links) tijdens de derde pro forma-zitting in de strafzaak tegen hem Afbeelding: ANP Graphics

Wat de afsluiting van het proces tegen Jos Brech had moeten worden, wordt woensdag niet meer dan een niet-inhoudelijke zitting. Brech wordt verdacht van het doden, ontvoeren en misbruiken van de destijds 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem in 1998. Vijf dagen waren uitgetrokken voor de rechtszaak, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus is de behandeling uitgesteld.

Brech heeft aangegeven dat hij wel bij de pro-formazitting aanwezig wil zijn. Die mogelijkheid is ook geregeld. In de zaal is ook ruimte voor zijn advocaat, de rechters en één officier van justitie. Nabestaanden van Nicky Verstappen volgen de zaak vanaf de publieke tribune, achter glas. Maximaal zeven personen van de pers zitten in een andere zaal waar ze de zitting via een videoverbinding kunnen volgen. De Limburger brengt onderaan dit bericht vanaf 10.00 uur live verslag uit over de zaak.

Voorarrest

De rechtbank moet zich vooral buigen over de vraag of Brech nog langer in voorarrest mag blijven in afwachting van een inhoudelijke behandeling. Zijn advocaat, Gerald Roethof, pleit al sinds Brechs aanhouding dat zijn cliënt slechts op basis van DNA-bewijs vast zit, en dat ander bewijs ontbreekt. Eerdere verzoeken om vrijlating in afwachting van de rechtszaak werden door de rechters echter steevast afgewezen.

Lees ook: Zaak-Nicky Verstappen vertraagd tot najaar door coronacrisis

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt waarschijnlijk eind dit jaar plaats, al kan ook dan corona nog roet in het eten gooien. De rechtbank vindt het van belang dat niet alleen de verdachte en de familie van Nicky, maar ook eventuele opgeroepen getuigen lijfelijk aanwezig kunnen zijn in de zaal. Dat is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk.

Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens jeugdkamp op de Brunssummerheide uit de tent. Hij werd een dag later dood teruggevonden. Het duurde bijna twintig jaar tot via een DNA-match Jos Brech als verdachte in beeld kwam.

Volg de zaak vanaf 10.00 uur hieronder via de Twitterfeed van onze verslaggever Paul Bots.

Door Paul Bots en Claire van Dyck

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Leudal