Zeven dagen uitgetrokken voor zaak Brech; moeder en zus van Nicky gaan spreken

Afbeelding: De Limburger

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Jos Brech gaat zeven dagen in beslag nemen. Dat zijn er twee meer dan oorspronkelijk waren uitgetrokken. Tijdens een van die dagen zullen zowel de moeder als de zus van Nicky Verstappen het woord voeren.

Dat bleek woensdag tijdens een pro-forma zitting die nodig is om te bepalen of Brech langer in voorarrest zou moeten blijven. De familie zal ook een vordering indienen, zo werd duidelijk.

Ook moeten nog enkele getuigen gehoord worden. Dat is tot op heden nog niet in alle gevallen gebeurd, mede doordat het coronavirus dit bemoeilijkte.

De inhoudelijke behandeling start nu op 28 en 29 september. Vervolgens gaat die verder op 5, 7, 8, 12 en 16 oktober. Twee dagen gelden als ‘uitloop’.

Brech wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de destijds 11-jarige Nicky Verstappen. De jongen uit Heibloem verdween in augustus 1998 tijdens jeugdkamp op de Brunssummerheide uit de tent. Hij werd een dag later dood teruggevonden. Het duurde bijna twintig jaar tot via een DNA-match Jos Brech als verdachte in beeld kwam.

Corona

Eigenlijk had woensdag de inhoudelijke behandeling van de zaak moeten starten. Daar waren vijf dagen voor uitgetrokken. Omdat het door de uitbraak van corona niet mogelijk is om met alle betrokkenen en eventueel op te roepen.

Advocaat Gerald Roethof vroeg woensdag om extra DNA-onderzoek. Volgens hem moeten bij de zogeheten ‘mengsporen’ waarin DNA van meerdere personen zit, ook gekeken worden of er sporen van andere eerdere verdachten en ‘persons of interest’ tussen zitten. Justitie wil graag de deskundigen van het Pieter Baan Centrum die Brech onderzochten nog verder horen over de risicotaxatie. Roethof ziet dat niet zitten. De advocaat wil wel graag een Engelse forensisch patholoog via Skype horen wiens gezondheidstoestand het niet toelaat om nog ‘echt’ gehoord te worden. Die deskundige, die de meest verstrekkende conclusies rondom seksueel misbruik van Nicky stelde, zou volgens Roethof concluderen dat er twijfels mogelijk zijn bij de vraag of Nicky seksueel misbruikt is. Zijn conclusie is niet beyond reasonable doubt (niet zonder redelijke twijfel), citeerde Roethof woensdag uit diens schriftelijke beantwoording op vragen. Roethof vraagt om Brech in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak vrij te laten. Met zoveel twijfels over de doodsoorzaak en ook onzekerheid over seksueel misbruik en daarbij het versoberde detentieregime vanwege de coronacrisis is het volgens Roethof niet acceptabel dat Brech nog langer in voorarrest blijft zitten. Een verdachte heeft recht op spoedige berechting. „Dat is niet meer aan de orde. Het voorarrest duurt al 21 maanden en de inhoudelijke behandeling gaat pas over vijf maanden plaatsvinden, waarbij de rechtbank nog een slag om de arm houdt.” Brech is bereid zijn paspoort in te leveren en zich wekelijks bij de politie te melden, zegt Roethof. Hij zou tijdelijk bij zijn zus in Veendam kunnen wonen.

Het OM is tegen vrijlating. Het onderzoek is nog niet afgerond, en Brech is „eminent vluchtgevaarlijk. Hij was al op de vlucht voordat we wisten dat we naar hem op zoek waren.”

De rechtbank concludeert na een beraad van enkele uren dat Brech inderdaad vast moet blijven zitten, omdat nieuwe onderzoeken geen totaal ander licht op de zaak hebben geworpen. Ook het feit dat het leven in de cel moeilijker is geworden door corona, mag niet meewegen. Bejaarden hebben het nu ook moeilijker, aldus de rechtbank.

Onze verslaggever Paul Bots doet via Twitter verslag van alle ontwikkelingen in de rechtszaal:

Door Paul Bots en Claire van Dyck

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Leudal