Burgemeester Hubert Bruls: ‘Blijf niet hangen in coronavrees’

Hubert Bruls. Afbeelding: Laurens Eggen

Nederland moet niet blijven hangen in de vrees dat het coronavirus weer de kop opsteekt. Die gevolgen van die vrees zouden wel eens erger kunnen zijn dan de schade door corona zelf.

Dat stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen in een interview met De Limburger. De geboren Limburger (Nuth) en oud-burgemeester van Venlo is als voorzitter van het Veiligheidsberaad gesprekspartner van het kabinet tijdens de coronacrisis.

„Wat als straks het leven van een heleboel mensen korter wordt door depressiviteit omdat ze hun baan kwijtraken? Of als mensen in psychiatrische- en zorginstellingen echt van gekkigheid niet meer weten wat ze doen?Daar moeten we het ook over hebben”, stelt Bruls. „Er moet een andere blik op de situatie komen, anders blijf je alleen maar hangen in je vrees dat het virus weer de kop opsteekt. Misschien is die vrees nog wel erger dan het kwaad dat je ermee denkt te bestrijden.”

Lees het hele interview: Hubert Bruls, burgemeester in crisistijd: ‘Meer vrijheid bieden is cruciaal’

De burgemeester vindt het cruciaal dat de vrijheid voor Nederlanders weer iets wordt vergroot, omdat mensen nu eenmaal ook perspectief moeten hebben. Hij waarschuwt overigens ook nadrukkelijk voor te veel optimisme. Sommige maatregelen kunnen nog heel lang nodig zijn om het virus te onderdrukken. Zo is een volledige openstelling van de horeca volgens hem ‘niet reëel’ zolang je vanwege dezelfde crisis festivals tot 1 september verbiedt.

Volgens de burgemeester breekt momenteel de moeilijkste fase van de crisisbestrijding aan, omdat het steeds moeilijker wordt een eenduidige boodschap richting burgers te verkondigen.

Door Paul Bots

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Venlo