Erik Meijer over hervatting Bundesliga: grote club wint niet zomaar van kleine club

Bron © ad

Erik Meijer. Afbeelding: BSR/Soccrates

Volgend weekend wordt de Duitse Bundesliga hervat. Een vooruitblik met Meerssenaar Erik Meijer, oud-speler van onder meer Bayer Leverkusen en Hamburger SV.

Erik, wat maakt de Bundesliga in jouw ogen nou zo’n mooie competitie?

,,Normaal gesproken is het een competitie met volle stadions, waar de belangen groot zijn. Het is een land waar een enorme sportcultuur heerst. Er is altijd spanning. Het is niet vanzelfsprekend dat een grote club als Dortmund wint van een wat kleiner team als Paderborn. Dat gevoel, dat maakt de competitie spannend. En zeker dit jaar. Met meerdere ploegen die meestrijden om het kampioenschap. Dat er nu geen volle tribunes zullen zijn is wel een enorm belangrijke factor die weg valt. Waarvoor wordt iemand profvoetballer? Omdat hij zich uiteindelijk wil testen op het hoogste niveau. En het liefst voor publiek in prachtige stadions. Het is fantastisch om voor thuispubliek te spelen. Deze mensen kunnen je motiveren om mee te gaan in de emotie. Maar het is ook geweldig om in een uitwedstrijd de supporters van de tegenstander stil te krijgen. Want dat betekent dat je het gewoon goed doet als ploeg.”

Nu er waarschijnlijk veel mensen de competitie gaan volgen, op welke clubs moeten we extra gaan letten?

,,Er zal een prachtige tweestrijd losbarsten. Je hebt de ploegen bovenin met Bayern München, Borussia Dortmund en RB Leipzig. En onderin heb je nog een club of vier a vijf die strijden om niet te degraderen. Ook dat zijn wedstrijden die er om doen. Er gaat zoveel geld om in deze competitie. Het is de clubs er alles aan gelegen om in de hoogste klasse te blijven.”

Erik Meijer over hervatting Bundesliga: grote club wint niet zomaar van kleine club
Erik Meijer in dienst van Bayer Leverkusen in 1999. Foto: ANP

Van welke Nederlander kunnen we nog wel wat verwachten?

,,Dat is wel een goeie vraag. Een paar jaar geleden was dat een heel makkelijk antwoord: Arjen Robben bij Bayern. Maar nu… Ik denk dat we ten eerste heel blij mogen zijn dat we überhaupt best veel Nederlanders in deze competitie hebben. Het maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit wie er boven uit gaat steken. Ik ben gewoon blij dat we weer lekker voetbal kunnen kijken. Ik denk dat dat het belangrijkste is. De laatste jaren is de competitie wel populairder geworden. De jaren daarvoor was dat wel wat minder voor mijn gevoel. Maar doordat er nu een flink aantal Nederlanders daar speelt is die populariteit wel flink omhoog gegaan.”

Wat is nou eigenlijk jouw mooiste herinnering aan jouw tijd in de Bundesliga?

,,Ik denk wel eigenlijk waar dat we dit gesprek mee begonnen: de spanning in die grote stadions. Je voelt die spanning gewoon als je daar speelt. Er heerst daar echt een voetbalcultuur. Supporters die uren van tevoren al rondom een stadion zijn in een shirt van die club. Bratwurst en een biertje halen. En dan zo gepassioneerd naar het voetbal kijken. Ik denk dat dát voor mij de Bundesliga is. En dan die prachtige stadions. Die zijn er echt voor gemaakt om voetbal te kijken. Om dat daar te beleven was echt geweldig. Om nou één specifieke wedstrijd te benoemen is te gemakkelijk. Ik heb genoten van al die jaren dat ik daar heb mogen spelen. Verschillende stadions, verschillende sferen overal. Dat is onuitwisbaar. Daar ben je prof voor geworden. Om dat te kunnen beleven.

Lees ook: Strenge regels in Bundesliga: uitploeg wint als thuisfans toch komen opdagen

Door Bram van Wijnen

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen