Zorgen om kleine hondjes met ‘knallende hoofdpijn’

Bron © ANP

Afbeelding: Diana Scheilen

Kopers, fokkers, eigenaren en zelfs dierenartsen zijn zich vaak niet bewust van de fysieke problemen waar kleine hondjes mee kampen. Dat stelt stichting Dier&Recht, die mensen daarom gaat voorlichten. Het gaat onder meer om chihuahua’s, dwergkeesjes en andere zogenoemde miniatuurhondjes.

Zo hebben de viervoeters vaak last van chronische hoofdpijn omdat de schedel te klein is voor de hersenen. Die zorgt bijvoorbeeld voor uitpuilende ogen en problemen met het gebit. Volgens Dier&Recht zijn de gezondheidsproblemen nauwelijks bekend. „Er lopen ontzettend veel chihuahua’s en dwergkezen rond met knallende hoofdpijn zonder dat hun baas dit weet”, zegt dierenarts Kelly Kessen.

Door voorlichting te geven wil Dier&Recht mensen bewust maken dat het fokken van miniatuurhondjes ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. De stichting pleit ook voor duidelijke, wettelijke regels met betrekking tot het formaat van de hondjes. „Dan weten fokkers waar ze zich aan moeten houden hebben”, stelt de organisatie, die vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de regels moet toezien.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen