Zorgen om kleine hondjes met ‘knallende hoofdpijn’

Bron © ANP

Afbeelding: Diana Scheilen

Kopers, fokkers, eigenaren en zelfs dierenartsen zijn zich vaak niet bewust van de fysieke problemen waar kleine hondjes mee kampen. Dat stelt stichting Dier&Recht, die mensen daarom gaat voorlichten. Het gaat onder meer om chihuahua’s, dwergkeesjes en andere zogenoemde miniatuurhondjes.

Zo hebben de viervoeters vaak last van chronische hoofdpijn omdat de schedel te klein is voor de hersenen. Die zorgt bijvoorbeeld voor uitpuilende ogen en problemen met het gebit. Volgens Dier&Recht zijn de gezondheidsproblemen nauwelijks bekend. „Er lopen ontzettend veel chihuahua’s en dwergkezen rond met knallende hoofdpijn zonder dat hun baas dit weet”, zegt dierenarts Kelly Kessen.

Door voorlichting te geven wil Dier&Recht mensen bewust maken dat het fokken van miniatuurhondjes ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. De stichting pleit ook voor duidelijke, wettelijke regels met betrekking tot het formaat van de hondjes. „Dan weten fokkers waar ze zich aan moeten houden hebben”, stelt de organisatie, die vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de regels moet toezien.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →