Kerk hervat eucharistievieringen, maar met strikte regels

Bisschop Harrie Smeets, medio maart aan het begin van de corona-epidemie biddend bij de noodkist van Sint Servaas. Afbeelding: Harry Heuts

Twee maanden was het ongewoon stil in de (Limburgse) kerken. Vanaf tweede pinksterdag (1 juni) zijn de gelovigen weer welkom om samen de eucharistie te vieren. De eerste paar weken nog zonder uitreiking van de communie en met maximaal dertig mensen, die zich vooraf moeten aanmelden.

Dat hebben de Nederlandse bisschoppen woensdagavond bekendgemaakt. In het protocol ‘Kerkelijk Leven op anderhalve meter’ staat welke voorzorgsmaatregelen er nog meer worden getroffen om te voorkomen dat het coronavirus zich onder kerkgangers gaat verspreiden.

Vanaf 14 juni (Sacramentsdag) zal wel weer de communie worden uitgereikt en per 1 juli hoopt de kerk weer maximaal honderd gelovigen per viering te kunnen verwelkomen.

Gelovigen moeten hun komst aankondigen, zodat de parochie tijdig weet wanneer het maximale aantal is bereikt. In de kerk krijgen de bezoekers een plaats toegewezen op voldoende afstand van elkaar. Voor het uitreiken van de communie (vanaf 14 juni) geldt dat iedereen vooraf zijn handen moet reinigen. Elkaar bij de vredeswens de hand geven, is voorlopig uit den boze. Beelden van heiligen, schilderijen of iconen mogen niet worden aangeraakt of gekust. Biechten in de biechtstoel is tot nader order niet mogelijk, maar gebeurt op verzoek in een aparte ruimte waar de priester wél anderhalve meter afstand kan houden. Voorlopig worden er geen kinderen gedoopt, in geval van nood kan het doopsel thuis door de ouders worden toegediend, staat in het bisschoppenprotocol. Bij uitvaarten en huwelijken blijft de regel: condoleren of feliciteren zonder fysiek contact.

Bisschop Harrie Smeets is opgetogen over het hervatten van de publieke liturgie: „Online naar de mis kijken is aardig, maar we willen uiteindelijk écht samenkomen om ons geloof te kunnen vieren.” In een brief aan alle gelovigen in Limburg noemt de bisschop de coronamaatregelen van afgelopen weken „een groot offer”. Hij merkte hoe er steeds meer „eucharistische honger” groeide. „Waar ik ook kwam, steevast was de vraag: wanneer beginnen we weer?”

De bisschop staat in zijn brief ook stil bij de parochies die zwaar zijn getroffen door het virus, die veel parochianen en vrijwilligers aan corona hebben verloren. In Noorbeek werd medio april pastoor René Graat door het virus geveld en onder grote publieke belangstelling naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Door Serge Sekhuis

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen