Van Vollenhoven: geef boa’s volledige uitrusting mét vuurwapen

Pieter van Vollenhoven. © ANP

Voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven vindt dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) een volledige uitrusting moeten krijgen met de bevoegdheid om wapens te dragen. Hij zei dit in het radioprogramma Dit is de Dag.

Redactie

,,Ik snap de oproep voor wapenstok en pepperspray maar je kunt ook nog een stap verder gaan”, aldus Van Vollenhoven in het radioprogramma. De boa’s „hebben in het verleden veel politietaken overgenomen, steeds meer worden ze een soort gemeentepolitie. Ze stuiten op verzet en dan kunnen ze eigenlijk weinig doen.” Van Vollenhoven vindt het beter om ze een vuurwapen te geven. „Ik denk dat we ze op den duur volledig moeten uitrusten”.

Lees ook: Maat vol bij boa’s: ‘We gaan niet wachten op de eerste dode’

Van Vollenhoven ziet dat de boa’s steeds meer opereren als gemeentepolitie. „Het probleem is dat de politie de wijken totaal heeft verlaten, de boa kent de wijken vaak beter dan de politieman. We moeten naar het hele concept van politie en boa’s opnieuw kijken.”

Het pleidooi van Van Vollenhoven komt een dag na de aanval en mishandeling van vier boa’s in IJmuiden door een groep jongeren. Drie van de bijzondere opsporingsambtenaren hielden een gebroken kaak, hersenschudding en gezwollen gezicht op. Een van hen werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Acties

Voor de boa’s was de maat vol na het geweldincident. De vakbonden reageerden woedend. ,,Er zijn eigenlijk altijd incidenten, maar dit was extreem’’, zei Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond (NBB). ,,Dit licht precies uit waarom er iets moet gebeuren. Boa’s hebben niks om zich mee te verdedigen. Ze kunnen niet anders dan zich uit de voeten maken.’’

De boa’s kondigden vandaag aan op 26 mei en 1 juni actie te gaan voeren in meerdere steden. Daaronder in elk geval Amsterdam en Den Haag. Op 1 juni worden in meerdere steden geen bonnen uitgeschreven, zoals nu al in Rotterdam gebeurt.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws