Overlevende crash Pakistan: ‘Alles wat ik zag was rook en vuur, wat ik hoorde was gillen’

Mohammed Zubair ligt in een ziekenhuis in Karachi. Hij overleefde de vliegtuigcrash. Om hem heen staan enkele hoogwaardigheidsbekleders, onder wie minister Saeed Ghani van de provincie Sindh (tweede van rechts, met bril).© AP

Muhammad Zubair, een van de vooralsnog twee of drie overlevenden van de vliegtuigcrash in een woonwijk in het Pakistaanse Karachi, heeft vanuit zijn ziekenhuisbed de lokale pers te woord gestaan. ,,Alles wat ik kon zien, was rook en vuur. Ik hoorde gillen van alle kanten.’’

Buitenlandredactie/Kees Graafland

De Pakistaan deed zijn verhaal in een ziekenhuis in dezelfde plaats als waar de crash plaatsvond. Vlucht PK8303 met aan boord 99 passagiers en 8 bemanningsleden stortte er vrijdag omstreeks 09.30 uur lokale tijd neer op een woonwijk.

Zubair legde Geo News uit dat de piloot een eerste keer op het vliegveld in de Pakistaanse stad had geprobeerd te landen, met het toestel kort de grond raakte, maar daarna weer terug omhoog ging. Na tien minuten rondcirkelen kondigde de gezagvoerder een tweede landingspoging aan. De landing mislukte faliekant; voordat de luchthaven werd bereikt, stortte de Airbus 320 neer in een woonwijk.

Lees ook: Ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of Nederlanders betrokken zijn bij vliegramp Karachi

,,Ik zag alleen maar rook en vuur. Ik hoorde alleen maar gillen om me heen. Kinderen en volwassenen. Ik kon niemand zien, ik hoorde alleen hun gegil’’, zei Zubair. ,,Ik maakte mijn veiligheidsgordel los en zag een moment wat licht. Ik bewoog me richting dat licht. Ik moest drie meter naar beneden springen en daarna was ik veilig.’’

© AP

Lichamen

Na de crash zijn hulpdiensten en vrijwilligers gelijk aan de slag gegaan met het zoeken naar slachtoffers en overlevenden. Vooralsnog zijn 76 lichamen geborgen, laten ziekenhuismedewerkers persbureau Reuters weten. Waarschijnlijk gaat het om passagiers uit het toestel en bewoners van de wijk waarin het vliegtuig crashte. Eerder liet een woordvoerder van Pakistan International Airlines (PIA) weten dat al 41 lichamen van passagiers zijn geborgen.

Enkele ziekenhuizen in de omgeving werden allemaal in de opperste staat van paraatheid gebracht. Verschillende gewonden zijn afgevoerd voor medische zorg, onder wie in ieder geval twee personen die in het toestel zaten: Zubair en Zafar Masood, ceo van de Punjab Bank. Hij heeft enkele botbreuken, maar is bij en verkeert in stabiele toestand.

Motorproblemen

De oorzaak van de vliegramp is nog niet bekend. ,,Het laatste wat we van de piloot hoorden, was dat hij een technisch probleem had”, zei PIA-woordvoerder Abdullah H. Khan in een videoverklaring. De piloot stuurde een noodsignaal naar de verkeerstoren en vertelde de luchtverkeersleiders dat beide motoren waren uitgevallen, zo is te horen op een gespreksopname die online werd geplaatst. ,,Hij kreeg te horen dat twee landingsbanen vrij waren. Maar hij besloot een doorstart te maken.”

Ooggetuigen meldden aan lokale tv-stations dat ze het vliegtuig rond de luchthaven zagen cirkelen voordat het in de woonwijk neerstortte.

De Airbus 320 was vertrokken uit de Pakistaanse stad Lahore. De internationale luchthaven bij Karachi staat bekend als een van de drukste van het land.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws