Aan de kust gaat het vaker regenen, in het binnenland wordt het in de toekomst juist droger

Bron © AD

Een sproeier op een akker. Afbeelding: ANP

Inwoners in het binnenland van Nederland krijgen in de toekomst vaker te maken met droogte. Dit is het gevolg van klimaatverandering, melden het KNMI en de Universiteit van Utrecht op basis van onderzoek.

Strandgangers en zonliefhebbers beleven dit voorjaar gouden tijden. Maar het uitblijven van de regen en de hoge verdamping leverden ook veel problemen op. Bijvoorbeeld voor de akkerbouw, de scheepvaart en waterbeheerders.

Lees ook: ‘Zonnigste lente ooit gemeten’

Vergelijkbaar met 2018

De droogte is momenteel vergelijkbaar met die in 2018. Een dergelijke droge zomer komt nu vaker voor dan rond 1950. De kans op droogte in het binnenland is groter dan aan de kust, zo blijkt uit onderzoek van het KNMI en de Universiteit Utrecht. Dieper landinwaarts zal het in de toekomst nauwelijks vaker gaan regenen, terwijl de temperatuur en aantal zonuren zal toenemen. Daardoor neemt ook de verdamping toe. Er is daardoor minder water beschikbaar voor planten.

Ook in het kustgebied zal het in de toekomst warmer en zonniger zijn. Maar omdat het daar naar verwachting wél vaker zal gaan regenen, is de kans op droogte daar niet groter.

Volgens de studie kan minstens de helft van de waargenomen temperatuurstijging toegeschreven worden aan de uitstoot van broeikasgassen.

Door Peter Koop

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen