Onderzoek: jongere wil geen seks met roker

Afbeelding: ANP XTRA

Jongeren beschouwen rokers als paria. Het leeuwendeel wil liefst niet met een roker naar bed en vindt een sigaret opsteken verre van stoer, blijkt uit nieuw onderzoek. De meerderheid van de jeugd is zelfs voor een totaalverbod op roken.

Twee derde van de oudere jongeren heeft liever geen seks met iemand die rookt, toont onderzoek aan van I&O Research in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF, Longfonds). Zo’n 85 procent van de kinderen tussen de 12 en 15 jaar heeft voorkeur voor een verkering die niet rookt.

Een paffende leeftijdsgenoot is totaal niet stoer, stellen vier op de vijf jongeren ook. Sterker nog: iets meer dan de helft van de jeugd (55 procent) vindt dat sigaretten verboden kunnen worden. Zelfs onder de rokers steunt ruim een derde dat idee.

Rookvrije generatie

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) is tevreden. ,,Dit onderzoek biedt niet alleen goede raad voor jongens en meisjes die graag verkering willen, maar het bevestigt vooral dat de rookvrije generatie heel snel dichterbij komt. Wat mij betreft kan dat natuurlijk niet snel genoeg gaan.”

De komende maanden worden meerdere anti-rookmaatregelen doorgevoerd. Zo worden schoolterreinen tot en met universiteitsterreinen per 1 augustus rookvrij en krijgen sigaretten per 1 oktober een neutrale verpakking.

,,Fantastisch om te zien dat dat jongeren rookvrij omarmen en dat niet-roken de norm is”, zegt Michael Rutgers, voorzitter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. ,,Nu raken wekelijks nog honderden kinderen verslaafd aan roken en de resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat dit aantal omlaag kan gaan door het duurder worden van tabak.”

Jongeren denken massaal dat het duurder maken van sigaretten ervoor zorgt dat ze stoppen met hun slechte gewoonte. Zes op de tien jongeren haken af bij een prijs van 10 euro, wat een pakje al in 2023 moet kosten. Nu kosten sigaretten 8 euro.

Overheidsmaatregelen tegen het roken

  • Hulp bij stoppen met roken telt niet meer mee voor eigen risico sinds 1 januari.
  • Stoppen met roken campagne voor het eerst in jaren weer in de lucht. Met grote klapper na de zomer.
  • Accijnsverhoging met 1 euro per 1 april.
  • Handhaving vanaf 1 april door de NVWA op het niet-roken in (voormalige) rookruimtes in de horeca.
  • Verbod op mentholsigaretten, per 20 mei.
  • Rookverbod uitgebreid per 1 juli met e-sigaret.
  • Rookwaren per 1 juli uit het zicht bij supermarkten. Per 2021 bij andere verkooppunten.
  • Schoolterreinen tot en met universiteitsterreinen per 1 augustus rookvrij.
  • Neutrale verpakking van sigaretten per 1 oktober.
  • Uitbreiding reclameverbod per 1 januari 2021 (nergens meer tabak op uithangborden of in etalages).

Door Edwin van der Aa

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen