Trump beëindigt relatie VS met WHO

Bron © ANP

Afbeelding: AFP

President Donald Trump gaat de Amerikaanse relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beëindigen. Dat zei hij vrijdag in een toespraak bij het Witte Huis naar aanleiding van Chinese veiligheidswetgeving die de autonomie van Hongkong aantast tegen de afspraken in.

Trump had eerder de betalingen aan de WHO al opgeschort omdat de internationale organisatie volgens hem aan de leiband van China loopt en niet transparant is geweest over het ontstaan en de ontwikkeling van de coronacrisis wereldwijd. Het nieuwe virus werd ontdekt in de Chinese stad Wuhan.

De VS droegen vorig jaar ruim 450 miljoen dollar bij aan het budget van de WHO, veel meer dan Peking. Dat geld gaat volgens Trump voortaan naar andere gezondheidsprojecten in de wereld.

Trump zei niets over de financiële sancties die hij China in het vooruitzicht stelde wegens de inperking van de vrijheden in Hongkong, onder meer op het gebied van handel. Daarmee liet hij de eerdere handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China intact. De Amerikaanse regering zal, als Hongkong onderdeel wordt van het „Chinese systeem”, evenwel niet aarzelen de voorkeursbehandeling van de voormalige Britse kroonkolonie goeddeels te staken. Dat heeft gevolgen voor onder meer exportcontrole en invoerrechten.

De gebeurtenissen in Minneapolis stipte Trump ook niet aan. Na zijn speech verdween hij zonder vragen te beantwoorden.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →