Eerbetoon van Frenkie en harde kritiek van Hamilton op F1: sportwereld staat stil bij dood George Floyd

Bron © AD

Afbeelding: AFP

Vanuit de hele sportwereld stromen de eerbetonen aan George Floyd, de zwarte Amerikaan die door politiegeweld om het leven is gekomen, binnen. Vooral in de Bundesliga was er dit weekend volop aandacht voor het tragische voorval, maar ook Frenkie de Jong liet van zich horen. Lewis Hamilton sprak zich op zijn beurt fel uit tegen het gebrek aan aandacht in de Formule 1.

Het steekt Hamilton dat veel mensen in de Formule 1 in het openbaar niets zeggen over de dood van Floyd, een voorval dat in de hele wereld voor grote woede heeft gezorgd. ,,Een paar van jullie zijn enorme sterren, maar zwijgen over dit onrecht. Geen enkel signaal, van niemand in deze - uiteraard door witte mensen gedomineerde - industrie. Ik ben een van de weinige gekleurde mensen, ik sta alleen. Weet dat ik weet wie jullie zijn, ik zie jullie”, zo richtte hij zich tot slot tot de mensen die in zijn ogen naar voren moeten treden.

Voetballers Jadon Sancho en Achraf Hakimi van Borussia Dortmund voelen ondertussen mee met de nabestaanden van George Floyd. Zij lieten na hun treffers tegen Paderborn een shirt zien met de tekst: ‘Justice for George Floyd’. Eerder op zondag vierde Marcus Thuram zijn eerste treffer voor Borussia Mönchengladbach tegen 1. FC Union Berlin (4-1) door met een knie op de grond te gaan zitten. Colin Kaepernick, een beroemde speler in het American Football, protesteerde vier jaar geleden ook zo tegen de manier waarop zwarte Amerikanen soms onderdrukt worden. Hij knielde destijds bij het volkslied.

Lees ook: Rellen in VS steeds heviger: ruim 1400 arrestaties, persoon doodgeschoten

De Amerikaanse voetballer Weston McKennie van Schalke 04 speelde zaterdag al de thuiswedstrijd tegen Werder Bremen (0-1) met een opvallende band om een bovenarm. Hij was niet de aanvoerder van de thuisclub maar wilde wel een boodschap afgeven. ‘Justice for George’, stond er ook op die band.

Zondag heeft ook Frenkie de Jong een boodschap afgegeven, via Instagram en Twitter. Datzelfde geldt voor Vanessa, de vrouw van wijlen Kobe Bryant. De dit jaar door een helikopterongeluk overleden basketballegende droeg jaren geleden al een shirt met de tekst ‘I can’t breathe’, om zo aandacht te vragen voor politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Tennister Serena Williams deelde een statement-video van sportmerk Nike, iets waarnaar ook Barcelona- en Oranje-middenvelder De Jong verwees.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen