Spelen met vuur

Het Vrijthof stroomde maandag snel vol. Afbeelding: Loraine Bodewes

De heropening van de horeca was maandag vooral in Maastricht een onderwerp van gewicht. Met vijfhonderd ondernemers en hun personeel die er in de stad aan de Maas hun brood mee verdienen, kun je gerust zeggen dat zoiets voor deze stad van levensbelang is. Niet voor niets werd het heuglijke feit dat de tap weer open mocht, op het Vrijthof met enig ceremonieel gevierd.

De belangen rond deze herstart waar zo naar werd gesnakt zijn groot. In de handen van de ondernemers, niet alleen in Maastricht, ligt daarom een grote verantwoordelijkheid. Zij zijn er immers het meeste bij gebaat dat de regels goed worden nageleefd.

Als er door hen met de pet naar wordt gegooid, en alles wordt weer zoals het was, is het risico levensgroot aanwezig dat de besmettingsgraad van het beruchte virus weer oploopt. Met als gevolg dat de herwonnen vrijheid weer ingeleverd moet worden. Snijden in eigen vingers.

Als opnieuw sluiting dreigt voor de horeca, lijkt me de keuze voor hen die er van moeten leven niet ingewikkeld. Dat bewustzijn is wat de kroegbazen in Maastricht in ieder geval tentoon hebben gespreid.

Op mijn wandeling door de binnenstad zag ik maandagochtend overal kroegbazen die niet alleen blij waren dat ze hun zaak weer kunnen openen, maar die ook stuks voor stuk serieus bezig waren om de beste omstandigheden te creëren voor een nieuwe start.

En ze zijn er nog lang niet, want met de huidige anderhalve meter beperkingen is ook de omzet gedecimeerd. Maar je kunt beter je verlies beperken dan dat je helemaal platzak bent.

Door Sjak Planthof

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Eijsden-Margraten