Variatie op het vuur: zalmkoekjes met feta voor op de barbecue

foto Studio Philippi

Met het goede weer en veel thuiswerken was het barbecueseizoen al vroeg geopend dit jaar. Dat vraagt na al die mooie dagen om variatie.

Ik houd sowieso van variatie op het vuur. Van worstjes, liefst van lam, sappige spiesen, maar ook van vis en veel groenten. Zodra de barbecue lekker nasmeult, is het bijna zonde om er niet nog een kaasje of toetje op te leggen, maar dat is wellicht iets voor een volgende keer. Nu gaat het vuur aan voor zalmkoekjes met feta en verse pita’s. Met een komkommersalade met yoghurt, knoflook en amandel als frisse tegenhanger.

Maak de zalmkoekjes van tevoren, bak ook alvast de pita’s voor en bereid de salade. Bewaar de zalmkoekjes en salade afgedekt in de koelkast tot de barbecue aangaat.

Zalm-fetakoekjes met komkommersalade en homemade pita’s

Bereidingsduur 45 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

400 gram bloem

1 zakje gedroogde gist (7 gram)

350 gram zalmfilet

3 eetlepels paneermeel

1 ei

100 gram feta

5 takjes dille

1 komkommer

75 gram Griekse yoghurt

1 teentje knoflook

3 eetlepels olijfolie

50 gram ongezouten amandelen

- keukenmachine of mixer met deeghaken, staafmixer met hakmolen, BBQ

Bereiding

1. Kneed in de keukenmachine of met de mixer voor de pita’s van de bloem, de gist, 250 ml handwarm water en een flinke theelepel zout een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.

2. Maal intussen in de keukenmachine, of in porties in de hakmolen van de staafmixer, de zalmfilet grof.

3. Meng de zalm met het paneermeel en het ei. Verkruimel de feta. Hak de dille fijn. Meng de feta met de helft van de dille en zout en peper naar smaak door het zalmgehakt. Vorm er met vochtige handen 12 koekjes van. Bewaar ook de viskoekjes afgedekt in de koelkast.

4. Schaaf de komkommer in dunne plakjes. Doe de yoghurt in een kom. Rasp de knoflook erboven. Voeg de komkommer en rest van de dille toe en schep om. Breng op smaak met zout en peper. Hak de amandelen grof, maar strooi ze pas vlak voor het serveren over de salade.

Klik hier voor meer recepten van onder anderen Janneke Philippi

5. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm er balletjes van. Rol elk deegballetje uit tot een dikte van zo’n 2 mm. Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Bak de pita op hoog vuur in een paar minuten aan beide kanten lichtbruin en gaar. Bewaar ze in een schone theedoek.

6. Steek de barbecue aan. Bestrijk de zalmkoekjes dun met de olijfolie. Gril de koekjes in 3-4 minuten per kant mooi bruin en gaar. Gril ook het pitabrood 1-2 minuten per kant, tot het brood warm, zacht en soepel is – maar niet knapperig! Serveer de zalmkoekjes met de komkommersalade bestrooid met de amandelen en het warme pitabrood.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen