Rutte: ‘Wie vasthoudt aan Zwarte Piet is geen racist’

Bron © AD

Afbeelding: EPA

Dat hijzelf anders is gaan denken over Zwarte Piet betekent volgens minister-president Mark Rutte nog niet dat mensen die aan Zwarte Piet vasthouden racisten zouden zijn. Ook ziet hij Zwarte Piet niet als ‘racistisch symbool’, al begrijpt hij wel dat er mensen ‘pijn van ondervinden’. Dat zei de premier vrijdagmiddag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Rutte zei donderdag in het debat met de Tweede Kamer dat hij van gedachten is veranderd, nadat hij in 2013 nog verklaarde dat ‘Zwarte Piet nou eenmaal zwart is’. Rutte kwam tot inkeer doordat hij mensen ontmoette ‘met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat Piet zwart is’, zei hij in de Tweede Kamer. ,,Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest.”

Lees ook: ‘Zwarte Piet wordt meegesleept in debat over racistisch politiegeweld’

Rutte benadrukt dat zijn gewijzigde standpunt een ‘private opvatting’ is en geen kabinetsbeleid. Of het sinterklaasfeest zou moeten veranderen is volgens hem geen vraag waar de regering zich mee bezig moet houden. ,,We hebben toch geen mening over het mannetje bij Sinterklaas? Er zijn toch geen overheidsinstanties die over Zwarte Piet gaan?”, aldus de premier.

Rutte stelt vast dat het feest ‘met de tijd mee gaat’. ,,Daar heb je geen kabinet voor nodig.”

Door Door Laurens Kok

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen