Gemeente Weert: ‘Heijmans wiste 9133 mailtjes’
Burgemeester Jos Heijmans in de rechtbank in Roermond waar een kort geding van hem dient tegen de gemeente Weert — © John Peters
Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft half januari 9133 mailtjes uit zijn mailbox gewist. Dat stelde de advocaten van de gemeente in het kort geding dat Heijmans had aangespannen.
Na de opschoonactie waren nog maar zeven mails over in de inbox van Heijmans, vertelde de raadsman van Weert maandagochtend voor de rechtbank in Roermond. Het computersysteem van de gemeente maakt automatische back-ups, die na zestig dagen weer vernietigd worden.
Om dat laatste te voorkomen, stelden de wethouders op 31 januari de back-up van de mails van Heijmans veilig. Ze lagen toen al op ramkoers met de burgemeester, die momenteel formeel thuis zit en vrijwel zeker niet meer terugkeert in Weert.
Lees ook: Ondanks ruim 9000 gewiste e-mails heeft Jos Heijmans ‘niets te verbergen’
Eis tot teruggave
Volgens Heijmans was sprake van het ‘regulier opschonen’ van zijn mailbox. De opruimactie had niets te maken met een integriteitsonderzoek dat naar hem zou worden uitgevoerd, benadrukte hij. De burgemeester vorderde in het geding de teruggave van de gegevens. Er zitten volgens hem vertrouwelijke mails tussen met informatie over integriteitskwesties, strafzaken en vergunningaanvragen. Ook zijn eigen veiligheid zou in gevaar kunnen komen als die mails door anderen dan de burgemeester worden bekeken, zo hield hij de rechter voor. De inbeslagname van zijn mails door de overige collegeleden is onrechtmatig en een inbreuk op de privacywetgeving, betoogde zijn raadsman.
Teruggeven komt neer op vernietiging, stelde de raadsman van Weert. Erop vertrouwen dat de burgemeester ze bewaart, gaat hem te ver. „We hebben 9133 redenen om Heijmans niet te geloven”, zo verwees hij naar het aantal gewiste mails.
Wet openbaarheid van bestuur
Het wissen van die mails vond plaats enkele dagen nadat De Limburger een artikel had gepubliceerd over de subsidie die de burgemeester toekende aan een stichting waar hij zelf voorzitter van is, en over de sponsoring van die stichting door een bedrijf met grote belangen in Weert. Tot ergernis van Heijmans zijn de verwijderde mails ook doorzocht om antwoord te geven op een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van De Limburger. De krant vroeg communicatie op tussen Heijmans en raadslid Fanida Kadra. Zij werkt voor de stichting die Heijmans subsidieerde en waarvan hij zelf voorzitter is.
De kortgedingrechter doet uiterlijk maandag 15 juni uitspraak.
Meest gelezen
Veteraan-motorrijder houdt het beschaafd: ‘Wij gaan niet vol gas door de dorpjes heen’
Brandweer rukt uit voor dakbrand in Weert
Hondeneigenaren opgepast: Meldpunt 144 waarschuwt voor risico’s grasaren
Open Nederlands Kampioenschap bierbrouwen voor amateurs bij de Locht
Gouden seizoen eindigt in degradatie voor Brevendia: duel vlak voor het einde kort gestaakt