Hoofd van borstbeeld kapelaan Berix in Meers blauw gespoten

Het bespoten borstbeeld van kapelaan Berix. Afbeelding: De Limburger

Onbekenden hebben het hoofd van het borstbeeld van kapelaan Jan Willem Berix in Meers blauw gespoten. De gemeente Stein doet aangifte van vandalisme.

„Schandalig”, noemt een woordvoerder de actie. „Zoals altijd bij vernielingen in de openbare ruimte hebben we aangifte gedaan. Zo kunnen kosten voor het schoonmaken worden verhaald op de dader, mocht die gevonden worden.”

De gemeente overlegt met de Stichting Kleine Monumenten Stein - die verantwoordelijk is voor het onderhoud - hoe de buste gereinigd kan worden en of daar een gespecialiseerd bedrijf voor moet worden ingehuurd.

Verzetsstrijder

Het beeld - op de splitsing Kapelaan Berixstraat-Maasbanderkerkweg - is ontworpen door kunstenaar Charles Vos en in 1956 onthuld in het geboortedorp van de verzetsstrijder, die in Kamp Vught na zijn arrestatie tijdens verhoren zwaar werd mishandeld. Later is hij overgeplaatst naar eerst Sachsenhausen en daarna Bergen-Belsen, waar hij overleed aan alle misère.

Lees ook: Limburgse verzetsheld overlijdt in concentratiekamp

Onder het 85 centimeter hoge, bronzen borstbeeld ligt een granieten plaquette met daarop de namen van dertien oorlogsslachtoffers uit Stein.

Hoofd van borstbeeld kapelaan Berix in Meers blauw gespoten
De buste van kapelaan Berix in zijn geboortedorp Meers. Foto: De Limburger
Door Nick Bruls

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Stein