Maastricht is een demonstratiestad: in drie weken vier demonstraties

Black Lives Matter-demonstratie op de Griend in Maastricht. Afbeelding: Harry Heuts

In nauwelijks drie weken vier demonstraties. Studentenstad Maastricht ontpopt zich tot actiehaard. Zondag wordt een lange protestketen gevormd.

Voor sommigen is het wennen, al die demonstraties, maar in Maastricht wordt zondag om 15.00 uur een levende keten gevormd vanaf de Hoge Brug. Gericht tegen het neoliberalisme, oftewel: ‘een systeem dat ontworpen is om een minderheid te bevoordelen en onze planeet te vernietigen’. En dat kort na 31 mei en 7 juni (Black Lives Matter) en 10 juni (Belgisch kernafval).

GroenLinks-raadslid Menno Janssen werkt bij de FNV aan het project Voor 14, dat ijvert voor een minimumloon van 14 euro. „In Maastricht is een beweging van mensen van alle leeftijden die zich uitspreekt tegen onrecht. Wij doen mee aan de keten, omdat die in het teken van bestrijding van ongelijkheid staat.”

Deelnemende groeperingen zijn Socialisme.nu, Voor 14, Black Lives Matter, Fossil Free Maastricht, Internationale Socialisten, Amnesty International Maastricht Students, Love Foundation, Precious Plastic, Extinction Rebellion, Klimaat Actie Netwerk en Maastricht for Climate.

„Dat lijken losse groepen, maar met één grondgedachte: de rijkdom eerlijker verdelen”, zegt Janssen. „Gekleurde mensen krijgen slechter betaalde banen, vrouwen ook. Het systeem zet mensen tegen elkaar op. Systeemverandering klinkt radicaal, maar zo maken we het thema bespreekbaar.”

Door Joos Philippens

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen