11devande11de komende jaren in Roermond

Afbeelding: De Limburger

De opening van het carnavalsseizoen zal de komende jaren op het Stationsplein in Roermond plaats gaan vinden. Dat maakte de Sjeng Kraft Kompenei (SKK) donderdagmiddag bekend. De SKK moest op zoek naar een nieuwe locatie nadat eerder dit jaar bleek dat het Vrijthof in Maastricht geen optie meer was.

Grote vraag is echter of de opening van het carnavalsseizoen dit jaar ook daadwerkelijk doorgang kan vinden, gelet op de coronapandemie. Onduidelijk is namelijk of op 11 november dergelijke grote publieksevenementen weer zijn toegestaan. Toch besloot de SKK om nu al naar buiten te brengen dat Roermond de locatie zal zijn. Op 1 september wordt de knoop doorgehakt of het feest in de bekende variant gevierd kan worden. Mocht dat niet kunnen, dan liggen tegen die tijd alternatieve scenario’s klaar, zoals bijvoorbeeld een online-viering.

De Sjeng Kraft Kompenei trekt bij het organiseren van het evenement op met Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul uit Roermond. D’n Uul organiseert op carnavalszaterdag de jaarlijkse Sjtasiefestasie in Roermond, waar zo’n twintig-tot vijfentwintigduizend bezoekers op afkomen.

Voordelen

Volgens Marcel van Eeghem van de SKK biedt Roermond een aantal voordelen. „De gemeente Roermond en D’n Uul hebben veel ervaring met de organisatie van grote evenementen. Dat heeft een belangrijke rol gespeeld bij de uiteindelijke keuze voor Roermond. De centrale ligging in de provincie en het NS-station direct achter het podium zorgen daarnaast voor een optimale bereikbaarheid.”

Lees ook: 11devande11de gaat definitief weg uit Maastricht

De bedoeling is dat het evenement op 11 november om 11.11 uur start, negen uur duurt en gratis toegankelijk is. Aan de opzet zoals de 11devande11de in Maastricht werd gevierd, verandert niets.

Gesprekken

Het contact tussen de SKK en D’n Uul kwam tot stand nadat D’n Uul in februari een brief stuurde naar de Kompenei waarin geopperd werd dat Roermond een prima locatie zou zijn voor de 11vande11de op het moment dat het evenement uit Maastricht zou vertrekken. In de daaropvolgende maanden zijn er meerdere gesprekken gevoerd en is uiteindelijk de keuze gevallen op Roermond. Ook in Heerlen en Sittard was interesse om het evenement een thuis te bieden.

De 11devande11de vond in 2019 nog plaats in het MECC in Maastricht. Op het Vrijthof barstte de festiviteit de jaren ervoor uit de voegen en daardoor zag de SKK zich genoodzaakt om voor 2019 naar het congrescentrum uit te wijken om onder meer aan alle veiligheidseisen te voldoen. Er kwamen echter minder bezoekers en ook de sfeer en uitstraling werden door veel mensen als minder ervaren. Een terugkeer naar het Vrijthof zat er echter niet meer in omdat het beschikbare aantal evenementendagen op het plein al vergeven waren. Een locatie elders in Maastricht werd ook niet gevonden, waarna de SKK buiten Maastricht ging zoeken. Met Roermond is afgesproken om in ieder geval de komende vijf jaar de 11devande11de in de stad te houden, waarbij na drie jaar een evaluatiemoment is ingebouwd.

Lees ook: Maastricht wil gewoon zijn eigen feestje

Door Remco Koumans

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten