André Rieu: ‘Na één seconde herken ik al de stem van Vera Lynn’

Bron © AD

Vera Lynn (midden) met André Rieu (links) en zijn zoon Pierre. Afbeelding: PR Andre Rieugroep

Als André Rieu in Engeland We’ll meet again van Vera Lynn op zijn viool speelt, is het slot elke keer weer emotioneel. „Dan gaat iedereen staan om mee te zingen. Ik krijg daar zelf ook tranen van in mijn ogen.’’

In augustus 2013 bracht André Rieu een bezoek aan Vera Lynn in haar woonplaats Ditchling in het zuiden van Engeland. „Graag hadden we haar te gast gehad bij de veteranenconcerten in Maastricht. We hebben het wel geprobeerd, maar ze reisde niet meer. Ze keek wel naar mijn concerten op televisie, zei ze. Voor mij een eer.”

‘Fantastisch mens’

Jaren daarvoor had hij haar benaderd om te komen zingen op een concert dat hij in Engeland had. Zingen deed ze niet meer, maar wel kregen ze contact. Hij was vereerd dat hij haar mocht bezoeken. „Een fantastisch mens en geweldige artiest, die op de bühne stond over de hele wereld om zoveel mensen troost te bieden. Ze kon prachtig vertellen. Ze was al 96 toen ik bij haar was, maar het was niet zomaar een oude dame die ik tegenover me had. Ze liep met een rollator, maar vond dat maar niks. Een trotse, sterke vrouw.”

Rieu omschrijft Vera Lynn als een ‘sterke persoonlijkheid’. „Die zo zacht en omfloerst kon zingen. Met een prachtige vibrato. Haar stem was uniek. Na één seconde herkende ik haar al: dát is Vera Lynn. Een icoon is niet meer onder ons.”

Emotioneel

Bij elk concert speelt André Rieu We’ll meet again. „Toen we in Engeland gingen optreden, zo’n tien, twaalf jaar terug, ben ik dat voor het eerst gaan spelen. In Engeland is dat altijd aan het einde van het concert. De hele meute gaat dan staan en zingen. Zo emotioneel. Ik krijg daar zelf ook tranen van in mijn ogen. Zij heeft het lied groot gemaakt. Tot het einde der tijden zal ik We’ll meet again blijven spelen.”

Door Door Dennis Jansen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen