Openbaar vervoer weer voor iedereen, terug samen in de auto

Een reiziger met een mondkapje op in de trein. Afbeelding: ANP

Iedereen mag vanaf 1 juli weer met de trein. Ook wordt het weer mogelijk om samen te reizen in de auto met mensen uit een ander huishouden.

Vooralsnog was het openbaar vervoer alleen bestemd voor mensen die echt noodzakelijk moesten reizen. Die boodschap wordt nu veranderd in: mijd drukte en de spits. Het mondkapje blijft verplicht, net als afstand houden.

Lees ook: Mondkapjes in het ov: jeuk, gekriebel en een selfie

De NS kondigde eerder al aan dat vanaf maandag 29 juni ook het nachtnet en de laatste ontbrekende treinen weer zullen rijden. Daarmee wordt de volledige dienstregeling hervat. Mensen wordt nog wel aangeraden hun reis vooraf te plannen en niet met het ov te gaan bij verkoudheid en/of koorts.

Ook mag carpoolen straks weer. Er wordt door het kabinet geen limiet gesteld aan het aantal mensen dat samen in de auto kan. Wel wordt gebruik van een mondkapje geadviseerd bij passagiers van verschillende huishoudens.

Lees hier het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Touringcars

De busbedrijven kunnen eveneens juichen, want de touringcars mogen weer vol. Het kabinet beseft dat het onredelijk zou zijn om deze sector te beknotten, terwijl vliegtuigen wél vol mogen zitten. Hier is een mondkapje wel weer verplicht en ook moet de vervoerder vooraf beoordelen of reizigers geen coronaklachten hebben.

Door Edwin van der Aa

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen