Brandbrief over afwijzing cultuursubsidies: ‘Oordeel gebaseerd op onjuistheden’

Winternights is een jaarlijks festival voor jonge talenten van Via Zuid.

Het subsidieadvies van de Raad voor Cultuur (RvC) bevat feitelijke onjuistheden en moet worden aangepast. Dat schrijven Via Zuid en Intro in Situ in een brandbrief aan cultuurminister Ingrid van Engelshoven.

Via Zuid richt zich op talentontwikkeling in de Limburgse podiumkunsten en Intro in Situ doet hetzelfde op het gebied van muziek en klank. De twee bestrijden in de brief argumenten die door RvC zijn aangedragen en die hebben geleid tot een afwijzing van het subsidieverzoek van beide instellingen.

Lees ook: Vreugde en teleurstelling na verdeling subsidie: ‘Van lucht kun je geen theater maken’

‘We snappen dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden, maar het oordeel van de Raad over onze aanvraag is gebaseerd op feitelijke onjuistheden en de argumentatie is inconsistent’, aldus Jackie Smeets en Ton Driessen van Via Zuid en Tom Swart van Intro in Situ. ‘Wij zijn er stellig van overtuigd dat een positieve beoordeling op zijn plaats is en verzoeken u het negatieve advies te herzien.’

Tweede Kamer

Komende maandag debatteert Van Engelshoven met de Tweede Kamer over het recente RvC-advies over de culturele basisinfrastructuur 2021-2024.

Via Zuid en Intro in Situ hebben ook een protestbrief ondertekend die 43 landelijke organisaties naar de minister hebben gestuurd. Daarin wordt eveneens geklaagd over feitelijke onvolkomenheden in het advies aan de minister.

Door Rob Cobben

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen