Fraudeurs misbruiken lockdown

Bron © ANP

Afbeelding: iStock

Fraudeurs maakten de afgelopen maanden gretig misbruik van de beperkende maatregelen die waren ingesteld vanwege de corona-uitbraak. Banken en opsporingsinstanties stuitten op tal van verdachte transacties. Bepaalde vormen van fraude waren ook sneller op te sporen dankzij de lockdown. Dat schrijft het FD.

Casino’s, kappers en restaurants die contant geld blijven storten terwijl ze dicht horen te zijn. Ondernemers die loonsubsidie aanvragen terwijl ze al tijden niet meer actief zijn. ABN AMRO kwam de afgelopen maanden duizenden transacties tegen die de nodige argwaan opriepen, zegt Robin de Jongh, bij de bank verantwoordelijk voor het opsporen van financieel economische criminaliteit.

Naast bedrijven die om onverklaarbare redenen geld bleven verdienen, zag de bank ook mogelijke fraudes met de speciale subsidieregelingen die de overheid in alle haast optuigde en waar vele miljarden naar toe gaan. Eén bedrijf keerde in maart veel meer salaris uit dan in de maanden daarvoor. „Dat wekt natuurlijk argwaan”, zegt De Jongh. Want de overheid bepaalt de loonkostensubsidie op basis van de salarissen in maart. Een andere ondernemer had de volledige inventaris lang geleden verkocht, maar vroeg toch noodsteun aan.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen