Miljoen euro voor opleidingsplan zorgmedewerkers Noord- en Midden-Limburg

Een les in thuiszorg voor zij-instromers bij Gilde Opleidingen. Afbeelding: Jeroen Kuit

Met inzet van een miljoen euro gaan opleidingen en zorgaanbieders in Noord- en Midden-Limburg zorgmedewerkers anders opleiden. Daarmee moeten nieuwe mensen beter worden klaargestoomd voor het werk in de ouderenzorg.

Het gaat om een samenwerking tussen Gilde Zorgcollege, De Zorggroep, Proteion, Land van Horne, Sint Jozef Wonen en Zorg, Zorg aan Zet, Academische Werkplaats Ouderenzorg en Fontys Hogescholen. Zij krijgen ruim 360.000 euro subsidie uit het Regionaal Investeringsfonds mbo. Samen leggen ze zelf nog eens ruim 650.000 euro in.

De zorgsector kent al jaren een groot tekort aan personeel. Vooral op het vlak van ouderenzorg zijn daar grote zorgen over. De zorgvraag stijgt snel; deze regio vergrijst sneller dan de rest van Nederland. De laatste jaren stromen te weinig goed opgeleide mbo’ers door naar de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). Bovendien besluiten veel mensen die in de sector werken, tijdens het eerste werkjaar alweer te vertrekken.

Het plan dat de gezamenlijke instanties hebben gemaakt, moet er onder meer voor zorgen dat de opleidingen beter aansluiten bij de praktijk. Zo moeten er nieuwe, flexibelere opleidingsvormen komen voor herintreders en zij-instromers. Docenten moeten beter worden opgeleid in begeleidings- en leerstrategieën. Zorgaanbieders moeten flexibeler omgaan met de praktijkgedeeltes en een grotere rol krijgen in het onderwijstraject.

Door Kitty Borghouts

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen

Gemeenteberichten