Uit eigen wateren: pikante mosselen met roomboter, tomaat en witte wijn

fotoStudio Philippi

Of ik iets met ‘Ik houd van Holland’ kan, het thema van het zomernummer van L-magazine, mailde magazinechef Flier een paar weken geleden. Zeker!, mailde ik terug.

Ik houd van Amsterdam, de voor mij meest Hollandse stad. Ik houd van drop, van kroketten, en natuurlijk van appeltaart. Maar bij ‘Ik houd van Holland’ denk ik toch het eerst terug aan een paar jaar geleden. Ik reed op een druilerige zaterdagmiddag naar Hilversum om als foodstyliste een pan mosselen te stylen voor Linda de Mols programma Ik houd van Holland. Een royale mosselpan met mooi open schelpen, gevuld met vol en sappig mosselvlees. De pan kwam uiteindelijk nog geen tien seconden in beeld…

Zodra de zomer start, start ook het mosselseizoen. De exacte start verschilt elk jaar, afhankelijk van de groei van het mosselvlees in de lente. Niet als de ‘r’ in de maand zit, maar de ‘r’ in het seizoen (zomer, herfst, winter) zijn mosselen volop verkrijgbaar. Met dank aan de mooie lente zijn de mosselen dit jaar vol en sappig. Bereid ze met Nederlandse tomaten, een klont goede roomboter en wat verse kruiden… Nederland op z’n best!

Pikante mosselpan met roomboter, tomaat en witte wijn

Bereidingsduur 20 minuten

Voor 2 personen

Ingrediënten

1 kleine rode peper

50 g ongezouten roomboter

1 ui, in ringen

2 tenen knoflook, in plakjes

500 gram trostomaten, in partjes

125 ml droge witte wijn

2 kilo mosselen

4-5 takjes kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn, salie en oregano

knapperig brood, voor erbij

Bereiden

1. Spoel de mosselen altijd even goed in een bak koud water, om de laatste zandresten te verwijderen. Controleer ze tijdens het spoelen: gooi schelpen die stuk zijn, of na een ferme tik op het aanrecht niet sluiten, weg.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

2. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in reepjes. Smelt in een ruime mossel- of braadpan de boter. Fruit de ui met de knoflook en de rode peper 1 minuut.

3. Leg de partjes tomaat in de pan. Schenk de wijn erbij. Leg de mosselen op de tomaat en leg de kruidentakjes ertussen.

4. Stoom de mosselen met de deksel op de pan in 6-8 minuten gaar, of tot alle schelpen open staan. Serveer de mosselen met knapperig brood.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur

www.jannekephilippi.nl

Door Janneke Philippi

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen