Pleidooi zaak hoofdverdachte terreurzaak uitgesteld

Bron © ANP

De verdachten oefenen met de door politie-infiltranten uitgedeelde wapens in een vakantiehuisje in Weert. Afbeelding: Openbaar Ministerie

Het pleidooi in de zaak tegen Hardi N., hoofdverdachte in de Arnhemse terreurzaak, wordt uitgesteld.

Advocaat Serge Weening zou vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam pleiten, maar heeft uitstel gevraagd en gekregen. In juni eiste het Openbaar Ministerie achttien jaar gevangenisstraf tegen N. Volgens het OM is Nederland met het uitschakelen van de vermoedelijke terreurcel van Arnhemmer N. aan een grote terreuraanslag ontsnapt.

Lees ook: In Weert opgepakte terreurverdachte: geen plan politie te doden

Die uitschakeling geschiedde via een spectaculaire infiltratie-actie, waarin undercoveragenten onklaar gemaakte wapens aan de 36-jarige N. en de zijnen leverden. Na een met verborgen camera’s vastgelegde bijeenkomst van de verdachten en de undercovers in een vakantiehuisje in Weert, hield de politie in september 2018 de zes verdachten aan.

Lees ook: Advocaat: ‘Verdachte terreurzaak beïnvloed door infiltrant’

Ter onderbouwing van de strafeisen tegen de verdachten heeft het OM in de rechtszaal een uitvoerige audio-visuele presentatie gegeven. Daarin komen geluidsfragmenten voor van gesprekken tussen N. en een infiltrant. Advocaat Weening wil de integrale gesprekken kunnen beluisteren voordat hij pleit, zo heeft hij eerder aangegeven. De rechtbank heeft dat verzoek gehonoreerd. Weenings pleidooi zal daarom op een latere, nog onbekende datum plaatsvinden.

Lees ook: Video: Nieuwe heftige undercoverbeelden van arrestatie terreurgroep in Weert

Er vindt vanaf 11.30 uur nog wel een zitting plaats. De rechtbank heeft bevolen dat N. daarbij aanwezig is. Het is nog niet bekend wat er op die zitting besproken zal worden.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen