Rellen in Belgrado na nieuwe lockdown, betogers dringen parlement binnen

De politie clasht met demonstranten voor het parlementsgebouw. Afbeelding: EPA

In de Servische hoofdstad Belgrado zijn woensdagavond tientallen demonstranten het parlementsgebouw binnengedrongen. Dat deden ze vlak nadat president Aleksandar Vucic nieuwe, indringende maatregelen voor de stad aankondigde na een nieuwe opleving van het coronavirus. Op straat braken rellen uit.

Rellen in Belgrado na nieuwe lockdown, betogers dringen parlement binnen
Demonstranten in Belgrado. Foto: EPA

Na een recordaantal coronadoden op één dag worden de maatregelen tegen het virus in Servië weer aangescherpt. Komend weekeinde geldt een uitgaansverbod voor Belgrado, en mogelijk ook voor de rest van het land. Ook mogen mensen hooguit met z’n vijven bij elkaar zijn.

Demonstranten reageren woest en eisen dat de regering de maatregelen terugdraait. Duizenden stonden op straat en staken vuurwerk af. Middenin het parlementsgebouw scandeerden tientallen mensen kort ‘Arresteer Vučić’ en ‘Politie, ga terug naar Kosovo’. Al snel werd de groep uit het gebouw verdreven. De politie werd onder meer bekogeld met eieren en stenen. Ook gingen meerdere politieauto’s in vlammen op.

Alarmerende opleving

President Vučić kondigde eerder op de avond de maatregelen aan. Hij sprak over een alarmerende opleving van het virus in het Balkanland, vooral in Belgrado. Servië leek de uitbraak begin mei onder controle te hebben gekregen. Maar het aantal infecties stijgt nu snel. Waren er een maand geleden ongeveer 50 besmettingen op een dag, nu worden er 300 tot 350 geteld. Autoriteiten meldden ook dat het jongste etmaal 13 mensen aan het virus bezweken, het hoogste aantal tot nu toe.

De regering versoepelde de coronamaatregelen in hoog tempo, waardoor ook massale sportevenementen weer door mochten gaan. Ook waren er op 21 juni verkiezingen. Het coronavirus besmette in Servië tot nu toe ongeveer 17.000 mensen, zo’n 330 bezweken.

Lees verder onder het Twitterbericht.

Moeilijkste dag

De president verbiedt daarnaast alle openbare bijeenkomsten van meer dan vijf personen. Als die maatregel landelijk wordt doorgetrokken, betekent dat het grootschalige Exit Festival, waar naar verwachting ruim duizend Nederlanders naartoe gaan, naar alle waarschijnlijkheid wordt afgelast.

Volgens Vučić heeft Servië dinsdag de moeilijkste dag sinds het begin van de pandemie achter de rug. Er vielen 13 doden en meer dan 120 mensen moesten aan de beademing in het ziekenhuis. Belgrado bevindt zich in een kritieke situatie.,,Met deze snelheid hebben we straks helemaal geen plek meer in onze ziekenhuizen”, stelt de president. ,,Ik vraag mensen om voor onze ouderen te zorgen, en dan met name voor de ouderen met overgewicht. Laten we voor onze ouders zorgen. Laten we binnen blijven en met discipline en wilskracht vechten voor ons gezondheidssysteem.”

Servië vreest in november ‘de zwaarste coronagolf’. ,,Daarom hebben we eenheid nodig en moeten we sterk, dapper en rationeel zijn”, aldus Vučić .

Lees verder onder het Twitterbericht.

Nederlandse reizen

Boekingsbureau Party in Belgrade uit Eindhoven heeft door het nieuws een aantal reizen naar Servië moeten cancellen en noemt het ‘jammer dat het dit jaar niet zo mag zijn’. Osfest, de Nederlandse promotor van het festival, stelt dat in het geval van een afgelasting alle festivalgangers hun ticket mee kunnen nemen naar volgend jaar.

Exit Festival, vorig jaar nog goed voor 200.000 bezoekers, stond de laatste weken volop in de schijnwerpers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadde festivalgangers al af om plannen te smeden voor een reis naar Servië, terwijl viroloog Bert Niesters liet weten het onbegrijpelijk te vinden dat de jubileumeditie van het festival deze zomer doorgaat ‘met alle gevolgen van dien’.

Vooralsnog staat Exit Festival op de agenda van donderdag 13 augustus tot en met zondag 16 augustus in Novi Sad, de tweede stad van het land. Officieel is het evenement nog niet geannuleerd.

Door Sebastiaan Quekel

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee