Minister Schouten blaast werkbezoek af: ‘Situatie niet veilig’, tientallen arrestaties in Drenthe

Tientallen aanhoudingen in Wijster. Afbeelding: DvhN/AD

Een grote groep boeren in landbouwvoertuigen heeft woensdagochtend in Wijster (provincie Drenthe) een afvalverwerkingsbedrijf geblokkeerd. Volgens de politie zijn ongeveer 25 betogers aangehouden, lokale media spreken van zeker 70 aanhoudingen.

Zeeuwse boeren wachten op dit moment nog steeds op de minister op in Zeeland. Er staan tien tractoren op de weg. De politie is aanwezig, maar de sfeer is tot dusver gemoedelijk. Het verkeer kan gewoon langs de protestactie rijden.

Hoewel een woordvoerder van de minister bevestigt dat ze haar werkbezoek heeft afgeblazen, blijven de boeren staan. Ze denken dat ze stiekem toch nog naar Zeeland komt. De boeren benadrukken dat ze geen kwaad in de zin hebben. Ze willen met de minister in gesprek over het plan om koeien minder eiwitrijk voedsel te geven, benadrukken ze. Dat is een van de maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen. Dat de minister het gesprek nu niet lijkt aan te gaan vinden ze teleurstellend.

De Veiligheidsregio Zeeland vindt de situatie niet veilig en heeft de minister daarop geadviseerd om niet naar Zeeland te komen.

Arrestaties Drenthe

De politie Drenthe meldde woensdagochtend dat meerdere landbouwvoertuigen en auto’s de toegangsweg naar het bedrijf hadden geblokkeerd. De boeren protesteren tegen het landbouwbeleid van minister Carola Schouten. Ze voeren actie bij Attero omdat de afvalverwerker volgens hen de grootste stikstofuitstoter van Drenthe is. Inmiddels is de toegangsweg weer vrijgemaakt.

Lees ook: Wacht ons een zomer vol acties? ‘De boerenrevolutie lijkt begonnen’

De protestactie begon woensdagochtend in alle vroegte. Toen de politie - vergezeld door ME’ers - bij het bedrijf aankwam, maakten veel boeren zich uit de voeten. Ze trokken zich terug op een nabijgelegen boerenbedrijf. Hier werd een deel van hen zonder verzet aangehouden. Volgens een woordvoerder van de politie Noord-Nederland gaat het om ‘ongeveer 25 personen’, een exact aantal kon de politie nog niet geven. Volgens de boeren zelf gaat het om een groep van ongeveer 70 personen.

De aangehouden boeren zijn overgebracht naar het politiebureau in Assen. Uit voorzorg is de toegangsweg naar het politiebureau daar afgesloten, dit om te voorkomen dat boeren zich voor het bureau gaan ophouden.

Minderjarigen

,,Er zijn ook kinderen van een jaar of 13 aangehouden”, zeggen boeren tegen Het Dagblad van het Noorden. ,,Die kinderen zitten hier gewoon tussen de volwassenen. Heel apart en volgens mij mag dat niet eens’’, laat een van de aangehouden boeren vanuit de cel weten aan Dagblad van het Noorden. ,,Ik weet niet op grond waarvan we zijn aangehouden. Geen idee. Maar we worden straks verhoord en dan zullen we het wel horen.’’

De politie Noord-Nederland kan de aanhouding van de minderjarigen op dit moment niet bevestigen of te ontkennen. Ook kunnen zij nog niks vertellen over het telefonische contact met de boer vanuit de cel.

Protestverbod

De boeren moesten bij het afvalverwerkingsbedrijf vertrekken omdat demonstraties met trekkers en andere landbouwvoertuigen in Drenthe, Friesland en Groningen tot en met maandag 13 juli niet zijn toegestaan. Dat besluit is genomen door de voorzitters van de Veiligheidsregio’s Drenthe, Friesland en Groningen.

Volgens de politie is Attero inmiddels weer bereikbaar. Om te voorkomen dat meer mensen naar de afvalverwerker zouden komen, werden toegangswegen eerder afgesloten.

Onvrede

Eerder werd door boeren al duidelijk gemaakt dat de grootscheepse protestacties van de afgelopen dagen door heel Nederland pas het begin waren. Er komen nu elke dag acties, kondigden de boeren aan. ,,Steeds ergens anders en door het hele land”, aldus Rutger van Lier, regiobeheerder van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) Oost-Achterhoek.

De boeren uitten hun onvrede vorige week voor het eerst, toen er in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over het aanpassen van veevoer om de uitstoot van stikstof te verminderen. Sindsdien zijn ze elke dag met de trekkers op pad. Hun acties richten zich vooral op snelwegen en distributiecentra. De boeren protesteren bij distributiecentra tegen de lage prijzen van de supermarkten, waardoor ze zich uitgeknepen voelen.

Andere acties zijn gericht tegen het voorstel minder eiwit in veevoer te doen, omdat juist het eiwit extra stikstof in de mest veroorzaakt. Volgens de boeren komt daardoor de gezondheid van hun dieren in gevaar.

Door Bonne Kerstens

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen