Appende automobilist moet cel in voor dodelijke aanrijding vrouw (24)

Bron © AD

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

Een 46-jarige man uit Zaltbommel moet acht maanden de cel in voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk op de A2 bij Beesd. Het slachtoffer, een 24-jarige vrouw uit Oss, overleed vorig jaar enkele uren na de aanrijding die ontstond doordat de man appte achter het stuur.

Ook is de man zijn rijbewijs voor drie jaar kwijt.

Vlak voor de aanrijding, op 5 juli vorig jaar, was de man aan het appen. In de halve minuut voor het ongeval typte de man een bericht op zijn telefoon. Ook stuurde hij foto’s en een filmpje door. Hij raakte het scherm in 34 seconden 30 keer aan, zo concludeert de rechtbank. Hij heeft volgens de rechtbank daardoor meer dan een halve minuut helemaal niet op de weg gelet.

Te hoge snelheid

Daarbij reed de man in de avondspits ook met een te hoge snelheid over de weg. Vanwege een eerder ongeval lag de maximumsnelheid op het traject op 50 kilometer per uur. De man reed volgens de rechter met een snelheid die opliep tot 128,5 kilometer per uur.

In volle vaart botste hij op de auto van het slachtoffer, die vervolgens tegen haar voorligger werd aangedrukt. Vanwege een file op de weg stond het slachtoffer met haar auto vrijwel stil. De vrouw overleed dezelfde avond.

‘Zeer onvoorzichtig’

Door het appgedrag heeft de man volgens de rechtbank de matrixborden die de lagere snelheid aangaven niet gezien. Ook zag hij daardoor de file over het hoofd. De rechtbank noemt zijn rijgedrag ‘zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam’.

De veroordeelde man toonde in de rechtbank twee weken geleden zijn medeleven met de nabestaanden van het slachtoffer. ,,Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het is mijn schuld, het spijt me”, liet hij weten aan de familie van het slachtoffer. Hij is kostwinner in het gezin, heeft zijn rijbewijs nodig voor het uitoefenen van zijn werk en had nog een blanco strafblad. Ook liet hij weten zijn rijgedrag te hebben aangepast.

Door Mitchel Suijkerbuijk

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen