Reiziger blijft thuis: vrees voor ontslaggolf in openbaar vervoer

Bron © ANP

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Er is een ontslaggolf in het hele ov in aantocht, waarbij duizenden banen in spoor-, stads- en streekvervoer op de tocht staan. Dat schrijft De Telegraaf. De reden: de reiziger laat het veel langer dan gedacht afweten.

„Onderzoek wijst uit dat we eind dit jaar nog maar maximaal 70 procent van het normale aantal reizigers zullen vervoeren, nu is dat de helft, terwijl de dienstregelingen sinds 1 juli weer op orde zijn. Er blijkt veel weerstand”, zegt voorzitter Pedro Peters van koepel OV-NL, waarin NS en regiovervoerders samenwerken. Zij verliezen volgens hem met ingang van de nieuwe dienstregeling 2021 dus meer dan 30 procent van hun inkomsten.

Topman Pier Eringa van Transdev/Connexxion bevestigt de malaise in De Telegraaf. „Wij duiken in Nederland 20 à 30 miljoen in het rood. Dat doet erg pijn. De compensatie in 2020 is onvoldoende.”

Zonder extra subsidie kunnen ov-bedrijven volgens Eringa straks niet anders dan de dienstregeling inkrimpen ten koste van arbeidsplaatsen. „We hebben echter de indruk dat Den Haag de urgentie niet inziet. Het ov zit in een dip waar we nog zeker twee jaar in zitten.”

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen