Meldpunt Eenzaamheid in Heerlen is niet alleen voor mensen die zich eenzaam voelen

Voor 75-plussers is er specifiek eenzaamheidsbeleid in Heerlen. Afbeelding: ANP

In Heerlen opende donderdag Meldpunt Eenzaamheid. Dat is er niet alleen voor iedereen die eenzaam is. Ook mensen die anderen willen helpen of eenzaamheid signaleren, kunnen hier terecht.

Heerlen hoopt vervolgens iets aan de geconstateerde eenzaamheid te kunnen doen door inwoners met de juiste personen in contact te brengen, laat wethouder Adriane Keulen (OPH, Ouderenbeleid) weten. Eenzaamheid is een speerpunt in haar beleid, omdat het doorgaans zo’n grote impact op het welbevinden en de gezondheid heeft.

Lees ook: Heerlen krijgt kwart miljoen om eenzaamheid tegen te gaan

Meldpunt Eenzaamheid in Heerlen is niet alleen voor mensen die zich eenzaam voelen

Keulen: „Eenzaamheid blijft vaak onopgemerkt omdat mensen het bijvoorbeeld niet herkennen, of zich ervoor schamen. Dat is jammer, want aandacht voor elkaar maakt het leven zoveel aangenamer. In de afzonderlijke buurten van Heerlen, dicht bij de mensen, gaan we aan de slag om eenzaamheid op te sporen en indien mogelijk tegen te gaan.”

Luisterend oor

Keulen zet daarbij in op zogeheten buurtcoalities. „Het Meldpunt is erop gericht om, samen met iemand die zich eenzaam voelt, de juiste ondersteuning te bieden. Dit kan ook een luisterend oor zijn. Hiermee doorbreken we de trend van eenzaamheid. We geloven dat dit kan door eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken.”

Heerlen kreeg anderhalf jaar geleden 250.000 euro subsidie van het Rijk om deel te nemen aan het programma Een tegen eenzaamheid, bedoeld om eenzaamheid onder 75-plussers te signaleren en aan te pakken. Ook werd de hulp van ICT-studenten bij Zuyd Hogeschool ingeroepen.

Meldpunt Eenzaamheid Heerlen is bereikbaar via 045 - 560 40 04 (ma t/m vrij van 8.30 -17.00 uur)

Door Siebrand Vos

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen