OM: oorzaak van spoordrama Oss is niet te achterhalen

Afbeelding: Gabor Heeres/Foto Mallo

De oorzaak van het spoordrama in Oss wordt waarschijnlijk nooit achterhaald. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na bijna twee jaar onderzoek.

Een technisch mankement of storing aan de Stint zijn niet gebleken, een menselijke fout sluit het OM uit. ‘Een verschrikkelijke conclusie.’

Op 20 september 2018 botste een Stint op een passerende trein vlakbij station Oss-West. Drie meisjes en een jongen (4, 4, 6 en 8 jaar) overleefden het ongeval niet. Een vijfde kind en de bestuurster raakten zwaargewond.

,,We komen nu tot de teleurstellende en verschrikkelijke conclusie dat we nooit gaan achterhalen wat precies de oorzaak is geweest van dit ongeluk”, zegt officier Janine Kramer vrijdag. ,,Een technisch mankement is niet gebleken. Een storing ook niet. Menselijk handelen hebben we uitgesloten.”

Desondanks is het OM ervan overtuigd dat er wel degelijk technisch iets is misgegaan waardoor de Stint die twintigste september niet remde. Maar wat dat precies is geweest, denkt het OM niet te kunnen zeggen. ,,We hadden zo graag aan de ouders en de bestuurster willen verklaren wat er is gebeurd. Wat de aanleiding was. Maar we hebben hen deze week helaas wat anders moeten melden.”

Door Roy van der Lee

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen