Groep in Limburg gevangen wasberen verhuist naar dierentuin in Emmen

Bron © ANP

Afbeelding: Getty Images

Stichting AAP verhuist vrijdag 11 wasberen van haar opvanglocatie in Almere naar Wildlands Adventure Zoo Emmen. De wasberen zijn in Limburg gevangen, omdat ze als invasieve exoten bestreden worden. Om te voorkomen dat de dieren afgeschoten worden, ving stichting AAP ze tijdelijk op.

Die opvang kreeg begin vorig jaar veel steun van het publiek dat massaal een petitie tekende tegen afschotplannen van de provincie Limburg. De wasbeer komt van nature niet voor in Nederland en daarom voelde de provincie zich genoodzaakt ze af te schieten, mede doordat er geen opvangmogelijkheden waren. Maar de stichting AAP biedt die nu wel.

Lees ook: Ondanks toestemming nog geen Limburgse wasberen afgeschoten

Naast de groep van elf zijn er meer wasberen bij Stichting AAP, waarvoor binnenkort waarschijnlijk een plek wordt gevonden. „Deze doorstroom bewijst dat het niet nodig is afschot toe te passen en we de dieren een goed leven op een veilige locatie kunnen bieden”, aldus de stichting.

Wasberen komen uit Noord- en Zuid-Amerika. De wasbeer kwam in 2016 terecht op de zogenoemde Unielijst van de EU. Op deze lijst staan alle planten- en dierensoorten waarvan verspreiding op het Europese vasteland ongewenst is.

Lees ook: Provincie trekt meer geld uit voor bestrijding schadelijke exotische planten en dieren

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen