‘Paspoortcontrole op Schiphol achter balies gaat verdwijnen’

Bron © AD

Afbeelding: Hollandse Hoogte/ANP

De paspoortcontrole op Schiphol door marechaussees achter balies gaat verdwijnen. Dat zegt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, in een interview met De Telegraaf.

,,Het is nog toekomstmuziek, maar op den duur zal de paspoortcontrole verdwijnen en zullen onze mensen niet meer achter de bekende balies zitten”, zegt Leijtens tegen de krant. ,,Je komt Schiphol binnen via een gang waarin je met technische hulpmiddelen wordt gecontroleerd zonder dat je hoeft te stoppen of je paspoort te laten zien.”

Leijtens zegt dat het nog niet duidelijk is wanneer dit precies gaat gebeuren. ,,Daar kan ik nog geen datum aan hangen. Die hangt af van hoe snel de techniek zich ontwikkelt en de regels die moeten worden aangepast om het mogelijk te maken zijn veranderd.”

Maar de neuzen staan allemaal in dezelfde richting, ook bij Schiphol en het ministerie van Justitie en Veiligheid, stelt Leijtens. ,,Je ziet nu al dat een deel van de paspoortcontroles is overgenomen door scanners. Dat proces zet verder door. Wij lopen op deze ontwikkelingen vooruit door bij de inzet van onze mensen meer te kijken naar specifieke individuen en routes. Neem bijvoorbeeld Syrische migranten die vanuit Griekenland via Madrid naar ons land komen met een vals Roemeens reisdocument. Als je die ontwikkeling signaleert, kan je extra aan de gate controleren om de trend te keren.”

Door Sam de Graaff

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen