TERUGLEZEN | OM: nog altijd genoeg ‘ernstige bezwaren’ om Brech in de cel te houden

Als alles volgens planning loopt, is deze vrijdag de achtste en laatste pro-formazitting in het proces tegen Jos Brech bij de rechtbank in Maastricht. De 57-jarige man uit Simpelveld wordt verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998 en het bezit van kinderporno.

Volg de zitting onderaan dit bericht via de tweets van Paul Bots en Claire van Dyck.

De laatste stand van zaken in het onderzoek zal worden besproken. Tevens toetst de rechtbank opnieuw de voorlopige hechtenis en beoordeelt of Brech vast blijft zitten tot de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak die op 28 september begint. De rechtbank heeft daar zeven dagen voor uitgetrokken en zal vrijdag ook het ‘spoorboekje’ voor die zittingsdagen in september en oktober bespreken. De moeder en het zusje van Nicky zullen dan ook gebruik maken van het spreekrecht voor slachtoffers.

Lees ook: Jos Brech blijft langer in de cel, uitstel rechtszaak en corona geen reden hem vrij te laten

De elfjarige Nicky Verstappen verdween op 10 augustus van het zomerkamp van Jeugdwerk Heibloem op de Brunssummerheide en werd anderhalve dag later dood gevonden op ruim een kilometer afstand van het kamp. Jos Brech kwam na twintig jaar onderzoek via een grootschalig DNA-onderzoek in juni 2018 beeld, maar bleek spoorloos. Zijn DNA matcht met het DNA dat is gevonden op de kleding en het lichaam van Nicky. Op 26 augustus 2018 werd hij in Spanje aangehouden. Sindsdien zit hij vast. De aanklacht moord is geschrapt omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor een vooropgezet plan om Nicky van het leven te beroven. Het Openbaar Ministerie heeft de verdenking doodslag later verzwaard naar gekwalificeerde doodslag: het doden om een ander misdrijf – in dit geval seksueel misbruik – te verhullen. Jos Brech ontkent Nicky te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood en beroept zich verder vooralsnog op zijn zwijgrecht.

Door Claire van Dyck

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Leudal