Joodse passagier weigert naast vrouw in vliegtuig te zitten, KLM in de fout

Bron © AD

Afbeelding: ANP

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat luchtvaartmaatschappij KLM discrimineert tegen vrouwen. De zaak was aangespannen door Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP die blij is met het oordeel.

Vorig jaar mei kreeg zijn vrouw op een vlucht van New York naar Amsterdam een zitplaats toegewezen naast een Joods-orthodoxe man, maar die weigerde naast een vrouw te zitten. Om de vlucht door te laten gaan moest het paar Van Raak met tegenzin elders gaan zitten.

Verboden onderscheid

De mensenrechtenwaakhond vindt dat de KLM in de toekomst de dader van discriminatie moet aanspreken en niet het slachtoffer. KLM heeft een ‘verboden onderscheid’ gemaakt op grond van geslacht, aldus het College. Het personeel moet duidelijk worden gemaakt dat deze handelswijze niet kan.

Een tevreden Van Raak gaat de luchtvaartmaatschappij vragen de werkwijze in dit soort gevallen aan te passen. ,,Het gaat hier om een publiek belang, dat elke vrouw erop moet kunnen rekenen dat zij niet wordt gediscrimineerd op een vlucht van KLM.”

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen