Kamer wil opheldering over zelfmoord van ‘getuige’ in Oss

Bron © ANP

Arie den Dekker in zijn uitgebrande woning. Afbeelding: BD/Peter van Erp

De Tweede Kamer wil opheldering van justitieminister Ferd Grapperhaus over de zelfmoord van een man uit Oss die als getuige van een misdrijf zou zijn beschermd.

Het lijkt erop dat zijn dood „een gevolg is van diens behandeling” door de overheid, stelt initiatiefnemer Michiel van Nispen (SP).

De 54-jarige dakloze stak zichzelf maandag in brand op de stoep van het gemeentehuis. Hij liep ernstige brandwonden op en bezweek in het ziekenhuis. De man lag al lange tijd overhoop met de gemeente, waarvan hij hulp verwachtte bij het vinden van onderdak.

Lees ook: Arie den Dekker (54) zag een moord en kwam er vervolgens nooit meer bovenop: hij stak zichzelf in brand en overleed

Uitgebreid

Van Nispen wil, met steun van onder andere CDA, D66, GroenLinks en PvdA, nog tijdens de zomerpauze van de Kamer een „uitgebreide reactie” van Grapperhaus. Het SP-Kamerlid wijst erop dat de Kamer al eerder vragen had over de bescherming van getuigen.

De overleden Ossenaar legde volgens meerdere media twee jaar geleden een verklaring af over een liquidatie bij hem om de hoek. Niet veel later brandde zijn huis af door een brandbom. Justitie zou toen hebben besloten hem te beschermen, maar dat ging volgens de man niet naar behoren.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen