Danny S. veroordeeld tot taakstraf van 120 uur voor veroorzaken Pinkpopdrama

Danny S. is veroordeeld tot 120 uur taakstraf voor onoplettend rijden en doorrijden na het ongeval na afloop van Pinkpop 2018.

De 37-jarige bestuurder uit Heerlen had beter moeten opletten en zijn snelheid moet matigen. Er is sprake van een verkeersfout maar niet van een verkeersmisdrijf, oordeelde de rechtbank woensdag. De straf valt daardoor aanzienlijk lager uit dan de eis van anderhalf jaar cel en een rijverbod van vijf jaar van het Openbaar Ministerie (OM).

Lees ook: Advocaat in zaak-Pinkpopongeval: ‘Onjuiste bebording, Danny S. reed niet te hard’

In de uitspraak benadrukt de rechtbank dat er sprake is van een tragisch ongeval met ‘louter verliezers’. De rechtbank rekent het S. zwaar aan dat hij doorreed. Gezien de snelheid, de impact van de klap en het geschreeuw van mensen dat hij hoorde, had hij moeten weten dat er dringend hulp nodig was. S. zegt dat hij doorreed in shocktoestand, maar enkel zijn verklaring is onvoldoende om te spreken van psychische overmacht. Hij nam immers wel andere rationele beslissingen.

Verkeerssituatie

Bij het toekennen van de mate van schuld heeft de rechtbank ook rekening gehouden met de onduidelijke verkeerssituatie op de Mensheggerweg in Landgraaf. Het was voor velen, inclusief de slachtoffers en een aantal politieagenten, niet duidelijk dat de weg al was opengesteld. Volgens het draaiboek was dit vanaf 02.00 uur het geval, maar volgens een vooraankondiging op de Mensheggerweg zou deze nog tot 06.00 uur dicht zijn. Ook was er sprake van onvolledige bebording waardoor ter plaatse niet meer de beperkte snelheid van 30 kilometer per uur gold maar de normale maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, oordeelt de rechtbank.

Lees ook: Louter getekende levens na Pinkpopongeval

S. heeft wel ‘enige mate’ van schuld, maar de situatie dat personen op de rijbaan zaten, was niet dermate voorzienbaar en de snelheid niet zodanig hoog dat hij onvoorzichtig reed. Niet is gebleken dat S. bezig was met zijn telefoon, zoals het OM suggereerde. Het is niet mogelijk geweest om dat vast te stellen omdat de toegangscode, waarvan S. claimt die vergeten te zijn, niet tijdig kon worden gekraakt.

Open deur

De constatering dat wanneer de slachtoffers niet op de rijbaan hadden gezeten het ongeval niet was gebeurd, noemt letselschadeadvocaat Nino Pennino, die de slachtoffers en nabestaanden bijstaat, „een open deur”. „Hij is veroordeeld voor het veroorzaken van een aanrijding maar niet in de zwaarste categorie, een misdrijf. Het laat onverlet dat hij door onoplettendheid schade heeft berokkend aan de slachtoffers.” Er zal mogelijk discussie ontstaan over het deel eigen schuld van de slachtoffers, zegt Pennino. „De wet kent een billijkheidscorrectie om de eigen schuld weg te poetsen als de gevolgen ernstig zijn.” Indien de slachtoffers, die blijvend letsel opliepen, niet volledig schadeloos worden gesteld, zal Pennino de gemeente Landgraaf aansprakelijk stellen voor de restschade. „Met deze uitspraak ligt er een bevestiging dat de verkeerssituatie zeer te wensen overliet en de wegbeheerder heeft verzaakt.”

Danny S. reageerde opgelucht dat er geen onvoorwaardelijke celstraf is opgelegd, zegt zijn advocaat ­Raimon Maessen. „De uitspraak biedt ook genoegdoening aan de mate van schuld die wordt toe­gekend door vrijspraak van een misdrijf en veroordeling voor een verkeersovertreding.”

Het OM wil eerst de uitspraak bestuderen alvorens te reageren en beslist binnen twee weken of het in beroep gaat.

De nacht van het Pinkpopdrama. Dit gebeurde er precies:

Video: De Limburger

Door Claire van Dyck

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen