Kabinet buigt zich over tests en quarantaine voor reiziger

Bron © ANP

Afbeelding: Laurens Eggen

Nu het coronavirus in allerlei vakantielanden weer opleeft, zoekt het kabinet naar maatregelen om te voorkomen dat het meereist naar Nederland. Het kabinet maakt donderdag bekend of ook reizigers die geen klachten hebben voortaan worden getest en wat dit zou betekenen voor de quarantaineregels.

Terugkerende wintersporters namen het virus in februari en maart mee naar Nederland. De vrees groeit dat zomervakantiegangers een tweede golf van de epidemie in gang zetten.

Reizigers kunnen zich, net als iedereen, nu alleen laten testen als ze klachten hebben die op het virus wijzen. Maar mensen kunnen anderen besmetten voordat of zelfs zonder dat ze ziek worden. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team, dat het kabinet van advies dient over de bestrijding van de epidemie, daarom gevraagd of het verstandig is om iedereen te testen die uit een risicogebied komt.

Veertien dagen

Reizigers uit een land dat als bestemming wordt afgeraden, krijgen nu het dringende advies bij terugkeer of aankomst in Nederland veertien dagen in quarantaine te gaan. Deskundigen riepen de afgelopen dagen op om na te gaan of die twee weken afzondering kunnen worden opgelegd, omdat niet iedereen zich eraan houdt. Maar zo’n plicht grijpt zo diep in dat die het kabinet vermoedelijk te ver gaat.

De quarantaine kan misschien juist worden verkort. Door na een paar dagen nog eens te testen bijvoorbeeld, zoals in andere landen gebeurt. Dat zou het minder zwaar maken om de voorschriften na te leven en de quarantaine vol te houden.

Het kabinet stuurt het OMT-advies en zijn reactie donderdagmiddag naar de Tweede Kamer.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen