Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam op drukke plekken

Bron © AD

Mondkapjes in centrum Rotterdam. Afbeelding: Adrianne De Koning/AD

Amsterdam en Rotterdam nemen het heft in eigen hand en voeren een mondkapjesplicht op drukke plekken in. In die twee steden loopt het aantal besmettingen de laatste weken op.

Rotterdam verplicht mondkapjes op drukke plekken in het centrum, op grote markten en in winkelcentra. Ook Amsterdam kiest voor drukke plekken, zoals op delen van de Wallen en in drukke winkelstraten zoals de Kalverstraat.

Rotterdam

Rotterdam pakt vanaf woensdag 5 augustus direct groot uit met een mondkapjesplicht op drukke plekken. Niet alleen in het centrum, maar ook op de drie grote markten en de winkelcentra Alexandrium en Zuidplein moet de bezoeker een mondkapje op. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdagmiddag bekend gemaakt.

Lees ook: Verplicht of dringend advies? Binnen paar dagen duidelijkheid over mondkapjes

Aboutaleb en Halsema maakten zich verleden week hard voor het mondkapje op drukke plekken. In de ogen van Aboutaleb past de mondkapjesplicht bij zijn wens om maatwerk te bieden. Net als de communicatie gericht op de moslimgemeenschap over het Offerfeest en op studenten. De verplichting zou mondkapjes weer terug in het straatbeeld brengen. ,,Het kan in onze ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten.’’

Lees ook: Mondkapjes lokaal verplichten is makkelijker gezegd dan gedaan stellen gedragspsychologen

Het kabinet en de 25 veiligheidsregio’s besloten woensdag dat burgemeesters mogen gaan experimenteren met een lokale mondkapjesplicht of met andere maatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden. Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) maken daar dus meteen gebruik van.

Behoefte

De burgemeesters hebben lang niet allemaal behoefte aan een mondkapjesplicht. In veel regio’s, zoals Limburg en Drenthe, is het aantal besmettingen laag. Zij zien liever dat de huidige voorschriften, zoals het anderhalve meter afstand houden tot elkaar, strenger worden gehandhaafd.

Lees ook: Burgemeesters mogen gaan experimenteren met eigen coronabestrijding

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei afgelopen vrijdag dat een mondkapjesplicht nooit in plaats kan komen van de belangrijkste maatregel tegen het virus: anderhalve meter afstand houden. Dus ook als straks op sommige plekken mondkapjes moeten worden gedragen, moet er op worden toegezien dat het niet te druk wordt in sommige winkels of horecagelegenheden.

Schijnveiligheid

Tot nu toe noemde het RIVM mondkapjes altijd ‘schijnveiligheid’. Volgens viroloog Jaap van Dissel is het experimenteren met een mondkapjesplicht op lokaal niveau daar niet mee in tegenspraak. Volgens hem blijkt uit de ervaring in landen als Duitsland dat mondkapjes bijvoorbeeld bijdragen aan het gedrag van mensen.

Het kan mensen volgens hem meer alert maken op het gevaar. ,,Maar we zien ook dat mensen de mondkapjes vaak verkeerd gebruiken. Ze zetten ze steeds op en af, waardoor ze juist sneller besmet kunnen worden omdat ze dan steeds de buitenkant van het mondkapje aanraken. Dus is er wel een goede voorlichtingscampagne nodig.’’

Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam op drukke plekken
Gebied in Rotterdam waar mondkapjes verplicht worden. Foto: Videostill
Door Adrianne de Koning & Chris Klomp

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →