Gent-Wevelgem wil mondkapjesplicht langs hele parkoers

Bron © AD

De renners van Deceuninck Quick Step op verkenning voor Gent-Wevelgem. Links Nederlands kampioen Fabio Jakobsen Afbeelding: Cor Vos

De organisatie van Gent-Wevelgem wil mondkapjes verplichten langs het parkoers. ,,Toen ik de beelden zag van de eerste wielerwedstrijden, dacht ik na over een mondmaskerplicht voor toeschouwers”, zegt Griet Langedock, organisator van Gent-Wevelgem, bij Sporza.

,,Waar publiek samenkomt, is het nu eenmaal gevaarlijker. Toeschouwers dragen bijvoorbeeld geen mondmasker als het in het begin niet druk is. Maar als er dan mensen bij komen, wordt dat een onveilige situatie. Als mensen naar de koersen komen kijken, zouden ze best allemaal een mondmasker kunnen opzetten. Dat zou een regel moeten zijn voor alle koersen in België. Dat zorgt voor duidelijkheid en veiligheid”, vertelt Langedock, die hoopt dat de politiek ingrijpt.

De organisatie van Gent-Wevelgem hoopt dat fans de koers vanuit huis zullen volgen. Langedock geeft aan dat ze de start en finish zelf kunnen controleren, net als de heuvelzones. ,,Maar onze koers telt meer dan 200 kilometer en dan bestaat de kans dat je bijvoorbeeld cafés passeert waar het op zondagmiddag heel druk kan worden. Daar hebben we geen controle over. Een mondmaskerplicht is dan de oplossing.”

Gent-Wevelgem wordt op 11 oktober verreden.

Door Redactie