Geen vervolging agenten die appjes verstuurden over ‘pauperallochtonen’ en ‘kutafrikanen’

Bron © AD

Uit het onderzoek is gebleken dat sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend zijn voor politiefunctionarissen, maar niet strafbaar, omdat ze in een besloten WhatsApp-groep zijn gedaan. Afbeelding: DG

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de agenten, naar wie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van uitlatingen in een WhatsApp-groep, niet vervolgen. De betrokken agenten omschreven de verdachten onder meer als ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’ op wie ze willen ‘schieten’.

De discriminerende teksten werden gepubliceerd in NRC. Ze werden gedaan na een incident eerder dat jaar waarin een aantal jongeren een leeftijdsgenoot ernstig mishandelde. Het ging om een filmpje waarin een witte 15-jarige jongen minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen in Spijkenisse. In de ‘Jan Smit- appgroep omschreven de agenten de daders onder meer als ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’ op wie ze willen ‘schieten’, blijkt uit screenshots die in bezit zijn van het NRC.

Eerder liet burgemeester Aboutaleb al weten dat de agenten een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd hing. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft nu onderzocht of de agenten zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie.

Laakbaar

Uit het onderzoek is gebleken dat sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend zijn voor politiefunctionarissen. De wet schrijft voor dat dergelijke uitspraken alleen strafbaar zijn als die in het openbaar worden gedaan. Dat is in dit geval niet gebeurd, want de agenten zaten in een besloten WhatsApp-groep.

Het OM heeft daarom besloten om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de betrokken politieambtenaren. Wel gaat de politie de zaak intern nader onderzoeken.

Door Bram Verbrugge

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen