Longarts Fabian Laugs uit Eckelrade houdt zijn hart vast voor tweede coronagolf

Longarts Fabian Laugs Afbeelding: Stefan Koopmans

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen. Menig zorgmedewerker draaide tijdens de eerste piek in maart en april tropenweken. Vrezen onze ‘helden van de zorg’, nog nauwelijks bekomen van die tour de force, een tweede golf? We vragen het aan Fabian Laugs, longarts in het Laurentius-ziekenhuis, Roermond.

„Sinds corona is hier alles anders op de longpoli. De impact was én is overweldigend. We hebben hier mensen verpleegd die dagen relatief stabiel waren, maar plots heel hard achteruitgingen. In enkele uren tijd. Soms gebeurde het meermaals per dag; dat je een patiënt weg zag glijden, de dood tegemoet. Dit is een nieuw virus, er is nog geen medicijn. Het is zo frustrerend. Als arts wil je helpen, maar we stonden machteloos.

Het enige wat je dan nog kunt doen, is goede palliatie. Zorgen dat die patiënt, die in ademnood zal stikken, zo’n laatste fase zo comfortabel mogelijk beleeft. Wekenlang hadden ook wij het beleid dat er, veiligheidshalve, geen enkel bezoek mocht komen. Pas in de laatste fase waren de naasten welkom. Om afscheid te nemen. Dat zijn telefoontjes die ik nooit zal vergeten. Een dochter die zegt: ‘Ik kom zo snel mogelijk, maar als ik het niet red, wilt u mijn moeder dan zeggen dat ik heel erg veel van haar houd?’ ”

Hele verhaal lezen?

Klik dan hier voor het uitgebreide interview met longarts Fabian Laugs en drie andere Limburgse ‘Helden van de zorg’.

Door Hennie Jeuken & Serge Sekhuis

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Eijsden-Margraten