Gevangenisstraf voor het stelen van bedrijfsgeheimen over zelfrijdende auto van Google

Afbeelding: Getty Images

Voormalig ingenieur van Google Anthony Levandowski is door een rechtbank in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden wegens het stelen van bedrijfsgeheimen.

Levandowski stal bestanden met informatie over Googles ontwikkelingsplannen voor een zelfrijdende auto maanden voordat hij aan de slag ging bij taxidienst Uber, die een soortgelijk product wil ontwikkelen.

Levandowski had schuld bekend in ruil voor strafvermindering. Zijn celstraf zal ingaan na het einde van de coronapandemie. De rechter zei dat een lagere straf dan een celstraf „groen licht geeft aan elke toekomstige briljante ingenieur om bedrijfsgeheimen te stelen”.

De veroordeling is een van de meest prominente voor diefstal van intellectueel eigendom in de technologische sector van Silicon Valley. Levandowski bekende schuld nadat hij bankroet raakte. Hij is Alphabet, Googles moederbedrijf, 179 miljoen dollar (ongeveer 152 miljoen euro) schuldig als gevolg van zijn daden voor hij het bedrijf in januari 2016 verliet.

Nadat Levandowski bij Google vertrok, richtte hij zijn eigen start-up Otto op, die hij later voor 680 miljoen dollar verkocht aan Uber. Waymo, de zusteronderneming van Google die werkte aan de zelfrijdende auto, spande in februari 2017 een rechtszaak aan tegen Uber vanwege diefstal van bedrijfsgegevens.

Uber stuurde Levandowski in 2017 de laan uit. Het bedrijf beloofde in 2018 bij een schikking in een civiele zaak die door Waymo was aangespannen, dat het geen technologie van Waymo zal gebruiken voor zijn zelfrijdende auto.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen