Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na ochtend chaos door ziekmelding

Bron © ED

Grote drukte op Eindhoven Airport in verband met problemen Airtraffic control. Afbeelding: DCI Media/ED

Door een zieke verkeersleider bij de militaire luchtverkeersleiding op Schiphol is er vrijdagochtend geen vliegverkeer mogelijk geweest op Eindhoven Airport. De eerste vluchten zijn rond 12.30 uur geland. De eerste vertraagde vluchten zijn rond 13.30 uur vertrokken.

Volgens woordvoerster van Eindhoven Airport, Judith de Roy, zullen er nog de hele dag vertragingen zijn. ,,Dat kan niet anders als het verkeer de hele ochtend stil ligt. Daar hebben we de hele dag last van.”

Drukte gespreid

Ongeveer 1400 reizigers stonden vrijdagochtend te wachten op hun vlucht. Het is erg druk in de vertrekhal van de luchthaven.

De Roy laat ook weten dat de drukte gespreid is. ,,We geven mensen die als eerste gaan vliegen voorrang. Anderen raden we aan niet naar binnen te komen. De security check is inmiddels gesloten. Dit om te voorkomen dat het achter de check te druk wordt. De mensen die binnen zijn worden door extra personeel naar rustigere plekken geleid. Ook spreken zij mensen aan die zich niet aan de coronaregels houden.”

Vliegveld Beek

Woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht, Niels Vredegoor, bevestigt dat het capaciteitsprobleem door ziekte komt. ,,Een luchtverkeersleider heeft zich ziek gemeld en het is niet zo gemakkelijk om zo iemand te vervangen. Niet iedereen is namelijk bevoegd voor elk gebied.”

Zestien vluchten kunnen niet vertrekken vanaf Eindhoven Airport. De passagiers van drie vluchten zijn met bussen naar andere vliegvelden gebracht: één bus naar Maastricht Aachen Airport, en één bus naar vliegveld Niederrhein in het Duitse Weeze. Een aantal vluchten dat moet landen is ook uitgeweken naar deze luchthavens of is vertraagd.

De storing betreft de vluchten van en naar Sofia, Boekarest, Girona, Boedapest, Katowice, Sevilla, Rome, Belgrado, Skopje, Alicante, Faro, Dublin, Lissabon, Wroclaw, Palma, Barcelona, Napels, Varna, Heraklion, Rhodos.

Door drukte zouden mensen zich niet meer houden aan de coronaregels. Van anderhalve meter afstand zou geen sprake meer zijn.

Lees verder onder de foto.

Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na ochtend chaos door ziekmelding
Grote drukte op Eindhoven Airport in verband met problemen Airtraffic control. Foto: DCI Media/ED

Niet de eerste keer

De militaire verkeersleiding regelt het vliegverkeer op Eindhoven Airport en Vliegbasis Eindhoven. In de verkeerstoren op Eindhoven Airport werken mensen van Defensie, omdat de Vliegbasis Eindhoven een militair vliegveld is met civiel medegebruik. Bij de militaire luchtverkeersleiding op Schiphol worden bij een personeelstekort militairen ingezet die ook in Eindhoven werken. De afwikkeling van Eindhovens vliegverkeer moet door militairen gebeuren en mag niet door civiele luchtverkeersleiders worden overgenomen.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. In december vorig jaar waren er ook vluchten vertraagd omdat Defensie niet genoeg luchtverkeersleiders had.

Door Anita Vliegenberg

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen