Racing Point bestraft voor kopiëren Mercedes: aftrek WK-punten en 400.000 euro boete

Bron © AD

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Racing Point is door de stewards van de Formule 1 bestraft voor het kopiëren van onderdelen van Mercedes. Het team moet vijftien WK-punten inleveren en krijgt een straf van 400.000 euro.

Renault diende na afloop van de eerste Grand Prix van het seizoen een protest in, omdat de brake ducts gekopieerd leken van de Mercedes van afgelopen jaar. De autosportfederatie FIA gaat daar nu dus in mee.

De FIA bestraft Racing Point alleen voor de eerste race. Daar krijgt het team voor beide wagens een boete van 200.000 euro en zowel Sergio Perez als Lance Stroll moet 7.5 WK-punt inleveren. Volgens de FIA dekt deze straf het strafbare gedeelte in het ontwikkelproces voldoende. Voor alle races die volgen krijgt Racing Point dus een reprimande, maar mag het wel met de brake ducts rijden. Een diskwalificatie is volgens de autosportfederatie niet aan de orde, omdat het om een inbreuk gaat van de sportieve regels en niet van de technische regels.

Racing Point kan nog binnen 24 uur in beroep gaan tegen de straf.

Door Tim Engelen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →