In 90 seconden: Waarom werden 7 kinderen weggehaald uit pleeggezin Ell?

Een kleine maand geleden zijn in gezinsboerderij Heykeshoeve in Ell zeven pleegkinderen weggehaald. Bureau Jeugdzorg Roermond wilde onlangs nog een 11-jarig meisje weghalen bij de boerderij, maar het kind bleek, ook na een politie-inval, onvindbaar. Wat is er aan de hand in Ell? In 90 seconden praten we je bij.

Er is een groot conflict ontstaan tussen voogdijinstellingen en Heykeshoeve in Ell. Veronika Jong en dochter Rosa-Linde vangen al meer dan dertig jaar uit huis geplaatste kinderen op in de boerderij, maar het voogdijschap ligt bij verschillende jeugdzorginstellingen. Veronika, die al tientallen jaren dit werk doet, ligt al bijna even lang om verschillende redenen daarmee in de clinch. Op vrijdag 10 juli bereikt het conflict een kookpunt.

Lees ook: Zeven kinderen weggehaald bij pleeggezin in Ell

Onveilig

Medewerkers van stichting William Schrikker staan aan de deur bij Heykeshoeve. Zij zijn voogd van vier kinderen die verblijven op de boerderij. De stichting eist dat vier van de zeven pleegkinderen meteen meekomen. Ze hebben signalen ontvangen dat hun veiligheid in het geding is. Maar wat er precies onveilig is aan de situatie in de boerderij blijft onduidelijk. Een week later haalt ook Jeugdzorg Brabant drie kinderen weg.

‘Intimiderend’

Heykeshoeve spreekt van twee intimiderende overvallen. „Er werd wat geduwd en de kinderen moesten halsoverkop vertrekken op blote- en kousenvoeten”, laat de advocate aan De Limburger weten.

Inval

In de laatste week van juli staat Bureau Jeugdzorg Roermond op de stoep. Ze willen een 11-jarig pleegkind ophalen. Ze vinden het meisje niet en de politie komt eraan te pas om de boerderij te doorzoeken. Zonder resultaat. Natuurlijk weten Veronika en Rosa-Linde waar ze is, maar dat willen ze niet vertellen.

Lees ook: Kind ‘vlucht’ voor inval bij pleeggezin: ‘Niet wij maar jullie zijn haar beulen’

Slachtoffer?

Veronika en Rosa-Linde voelen zich het slachtoffer van boze voormalige pleegkinderen en hun biologische ouders. Ook spelen volgens hun revanchegevoelens bij voogdijinstellingen mee, omdat de Jongs altijd kritisch zijn geweest op hun functioneren.

Rechtszaken

Heykeshoeve eist een onmiddellijke terugkeer van de kinderen in een kort geding. Een kinderrechter in Roermond beraadt zich en doet binnen vier weken uitspraak of de kinderen rechtmatig zijn weggehaald. En zo niet, of zij en de drie andere weggehaalde kinderen dan terug kunnen keren naar de boerderij. Ook over het elfjarige meisje volgt een rechtszaak.

Wil je nou op de hoogte blijven over het conflict in Ell en de situatie rond de uit huis geplaatste kinderen, check dan delimburger.nl/heykeshoeve

Door Genaud Molin

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen