KNMI: code oranje in Limburg vanwege extreme hitte

Bron © ANP

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Het KNMI kondigt zaterdag code oranje af voor Limburg.

Ook voor de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland is de waarschuwing afgegeven. Dat laat het weerinstituut vrijdagmiddag weten. Het KNMI verwacht in die provincies „extreme hitte”.

Vanaf zaterdag kan het met name in het zuiden en zuidoosten extreem warm worden met maximumtemperaturen van 35 graden of iets daarboven. In stedelijke gebieden kan het ook elders in het land 35 graden worden, meldt Weerplaza. Ook de nachten worden geleidelijk steeds warmer met vanaf de nacht naar zondag minima van boven de 18 graden.

Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is sinds donderdag actief. Het zeer warme weer houdt waarschijnlijk tot halverwege volgende week aan.

KNMI: code oranje in Limburg vanwege extreme hitte
Foto: Weerplaza

Advies

Bij code oranje wordt aangeraden om extra op naasten te letten, zoals ouderen die gevoelig zijn voor extreme hitte. Probeer de woning koel te houden, fysieke inspanning te beperken, genoeg te drinken en wanneer men op pad gaat een fles water mee te nemen.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Het Belgische weerinstituut KMI kondigt vanaf zaterdag in de meeste Belgische provincies code rood af wegens extreme hitte. Er worden temperaturen voorspeld die ver boven de 30 graden liggen.

“Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moeten bepaalde maatregelen genomen worden: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden. Volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op”, staat te lezen op de website van het KMI.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →