Eerste officiële landelijke hittegolf van het jaar is een feit

Bron © AD

Afbeelding: ANP

In De Bilt werd het zojuist warmer dan 25 graden. Daarmee is de eerste officiële landelijke hittegolf een feit, aldus de meteorologen van Weerplaza.

Het is de eerste landelijke hittegolf van dit jaar en de 29e sinds het begin van de metingen in 1901. De laatste landelijke hittegolf was bijna een jaar geleden. Vorig jaar was van 23 tot en met 28 augustus sprake van een officieel landelijke hittegolf.

In het midden en zuiden van het land was vannacht al sprake van een hittegolf. In Cabauw, Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven en Maastricht lag het kwik om 02:00 uur boven 25 graden, waardoor de vijfde vereiste zomerse dag direct genoteerd kon worden. Voor Cabauw, Woensdrecht en Maastricht is het de eerste hittegolf dit jaar, Eindhoven en Gilze-Rijen noteren alweer de tweede van deze zomer.

De regionale hittegolf begon woensdag. Toen werd het in grote delen van het land al meer dan 25 graden en in het zuidoosten steeg de temperatuur lokaal naar 30 graden. Donderdag werd het op meer plekken tropisch warm. Het warmst werd het die dag in Arcen met 32,6 graden. Vrijdag deed de temperatuur er nog een schepje boven op met 35,3 in Arcen, in de rest van het land werd het op veel plekken meer dan 33 graden. Ook zaterdag was het weer ronduit heet met in Arcen 37,0 graden.

De regionale hittegolf kan tot en met het komende weekend doorgaan.

Hittegolf houdt nog dagen aan

De hittegolf waar we nu in zitten, houdt nog dagen aan. Volgens de berekeningen komt de maximumtemperatuur in De Bilt zeker tot en met donderdag dagelijks boven 25 graden uit. Dit betekent dat de hittegolf in De Bilt minimaal tot en met donderdag aanhoudt. Of na donderdag 25 graden in De Bilt wordt gehaald, is momenteel nog onzeker.

Op meerdere plaatsen in het oosten en zuiden van het land kan de hittegolf langer aanhouden dan donderdag. Zo lang de temperatuur elke dag 25 graden of meer bereikt, blijft de hittegolf aanhouden.

Buien

De afgelopen dagen was het dankzij een lage luchtvochtigheid niet zo benauwd, maar dat verandert na vandaag enigszins. Hoewel het volgens Severin niet ‘vies warm en plakkerig’ wordt, staan ons wel iets benauwdere dagen te wachten. Die hogere luchtvochtigheid vergroot ook de kans op buien. De kans blijft klein en de buien zouden lokaal zijn, maar: ,,Als het gebeurt, wordt het stevig, met hagel, windstoten en onweer’’, aldus Severin.

De hoge temperaturen van 35 en soms 37 graden houden tot en met woensdag aan. Donderdag is een overgangsdag, voordat het vrijdag iets koeler wordt. Vandaag was dan ook de eerste recorddag van een reeks achter elkaar, denkt Severin. Soms zijn de records lokaal, zoals vandaag in Zeeland. Daar werd met 36,4 graden de warmste augustusdag genoteerd sinds de eerste metingen in 1901.

Code oranje

Het KNMI gaf vanwege de hitte code oranje af voor de provincies Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. Mensen zochten massaal verkoeling op, bijvoorbeeld aan de kust, met vaststaand verkeer en wegblijfadviezen tot gevolg.

Vanwege de warmte trekken veel mensen er ook zondag weer op uit. Op meerdere plaatsen zijn maatregelen getroffen om te voorkomen dat het te druk wordt.

Bekijk onze weersverwachting voor Limburg

Door Leon van Wijk en William van Houte

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen